Milletvekili Şahin’den Şeker Fabrikası’na ‘kara Borsa İddiaları’ Ziyareti

AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, Şeker Fabrikası’nda pancar sezonu nedeniyle verilen küspenin karaborsaya düşürülerek fiyatının yükseltildiği iddiaları üzerine Şeker Fabrikası’nı ziyaret ederek, iddiaları Şeker Fabrikası Müdürü Hasan Yetiş’e sordu.

Milletvekili Şahin’den Şeker Fabrikası’na ‘kara Borsa İddiaları’ Ziyareti

Beraberindeki partililerle birlikte Şeker Fabrikası’na giden Milletvekili Şahin, Şeker Fabrikası Müdürü Yetiş ve Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Nuri Murat ile görüştü.

Milletvekili Şahin, “Şuanda hayvancılık yapanlar için küspe can simidi. Küspelerin depoya aktarılarak, piyasaya karaborsa olarak satıldığı şeklinde bir algı var. Depoya aktarılan küspenin büyük çoğunluğunu da çürümek üzere olduğu söyleniyor. Daha önce küspe 40 TL’den satılırken, şuanda 50 TL’ye çekildiği söyleniyor. Havuzda önemli miktarda küspe stok edilmiş. Vatandaşa satılma imkanı varken, karaborsa yönlendirilmesi hoş bir şey olmaz. Öncelikle vatandaşımızı düşünmemiz gerekiyor. Vatandaşımızın taleplerini dikkate almak zorundayız. Her şeyden önce devlet bir tarafa vatandaş bir tarafa. Önce vatandaşı yaşatmak zorundayız. Vatandaşımızı karaborsacıya ezdirmemiz gerekiyor. 3-5 kişi kar edecek diye fırsat verilmemeli. Gerekirse karaborsacıyla sizin rekabet etmeniz lazım. Fiyatınız sabit 30 TL’mi” şeklinde konuştu.

Şeker Fabrikası Müdürü Hasan Yetiş ise şunları söyledi:
“Pancar teslim eden çiftçilere yüzde 20’sini küspe olarak geri veriyoruz. Bunu bedava olarak veriyoruz. 3 Kasım tarihine kadar biz bu çiftçiye vermiş olduğumuz kartlardan dolayı küspeyi onlara vermek durumundayız. Bu durumda biz her hangi bir müdahale edemiyoruz. Müdahale ettiğimiz zaman bizden hak talep edebiliyorlar. Vatandaş burada küspeyi 40-45 TL’ye veriyor, biz 30 TL’ye veriyoruz. Havuza küspenin dökülmemesi gerekiyor. Ama bu talepten kaynaklanıyor. Geçen yıl havuza hiç küspe dökülmedi. Bu yıl samanın ucuz olmasından dolayı talep azaldı. Biz 3 Kasım’dan itibaren normal küspe satışına geçeceğiz. Bin 500 ton küspe stoku vardı, bunun 300 tonu satılmış. Kesinlikle biz vatandaşı ezdirmeyiz. Biz 3 Kasım’a kadar müdahale yapamıyoruz. Fiyatımız normal 30 TL. Genel Müdürlük tarafından tespit edilen fiyat 30 TL. Şuanda istihak küspesi verdiğimiz için bizim müdahalemiz olmuyor.”
Şeker İş Sendikası Başkanı Nuri Murat ise çiftçiye istihak fişi verildiğini söyleyerek, bu fişlerin bitmesine kadar buraya müdahale edilemediğini söyledi.

Şahin, beraberindeki fabrika yetkilileri ile birlikte fabrika sahasında bir süre inceleme gezisinde bulundu.
Kaynak: İHA