Hacamata Büyük İlgi
Birçok faydası olduğu bilinen hacamat, alternatif tıp usulleri ile çalışan hekimler sayesinde yaygınlaşıyor.
2013 yılında kameri ayın 17'İnci salı gününe rastlayan 22 Ekim günü, Bursa'da yüzlerce vatandaş doktor muayenehanelerine veya kupa ile hacamat yapmayı bilen sağlık görevlilerine müracaat ederek kan aldırdı. Peygamber Efendimizin, "Ayın 17'sine denk gelen salı günü hacamat olmak (kan aldırmak) 1 yıllık hastalığa şifadır" hadis-i şerifi üzerine çok sayıda insan bugün (salı) hacamat yaptırdı.
Özel vakumlu kupalarla kan alma yöntemi olan hacamatın insanı dinçleştirdiği belirtildi. Peygamber Efendimizin de sünneti olan hacamat, damardan kan vermekten farklı bir tıbbi uygulama olarak literatürde yer alıyor. Hacamat, kan üretimini artırarak bağ dokusunda birikmiş toksinleri (zehirli madde) temizliyor. Hacamattan daha hızlı bağ dokusundaki toksik birikimi azaltan tedavi yöntemi şu anki modern ve alternatif tıpta bulunmuyor.
Bursa'da hekim olarak hacamat yapan akupunktur uzmanı Dr. Kasım Altıntaş, hacamatın yapıldığı bölgelerde bulunan noktalarının bistüri ile delinerek ciddi bir şekilde uyarılmasıyla farklı etkilerin oluştuğunu söyledi.
Hangi maksat ve metotla olursa olsun, kan aldırmayla ilgili uygulamaların bir hekimin muayenesi ve tavsiyesiyle yapılması gerektiğini söyleyen Altıntaş, “Hekim tarafından uygun görüldükten sonra hacamat yapılacak bölgenin sterilizasyonu sağlanır. Ardından kupalar vakumlanarak kapatılır. Kısa bir süre vakumlama işlemi yapıldıktan sonra bölge bistüri ucuyla çizilir. Buraya tekrar kupalar vakumlanarak kapatılır. Bundan sonra kupaların içine kan dolmaya başlar. Hekimin uygun gördüğü ölçüde kan alınır. Tatbik edilen bölgede mikro sirkülasyon artmakta, dolaşım rahatlamaktadır. Yöntem, kan ve dokulardan toksinlerin atılmasını sağlar. Uygulamanın yapıldığı akupunktur bölgesinin özelliğiyle alakalı olarak lenfatik drenajlar açılmış olur. Böylece o organların üzerindeki stres azalır" dedi.
5 BİN YILLIK USUL
Hacamatın 5 bin yıllık bir usul olduğunun altını çizen Altıntaş, “Eski Çin'de, Mısır'da, Mısır'daki piramitlerde bile hacamatın yapıldığına dair hiyerogliflere rastlanmaktadır. Bu 5 bin yıllık bir tedavi şeklidir. Peygamber Efendimiz kendi sağlığı için uyguladığından, aynı zamanda sünnet olma özelliği de taşır. Hacamat, vücudumuzun çöplüğü olan yumuşak bağ dokusundaki toksik atıkların temizlenmesini sağlayan en kuvvetli yöntemlerden biridir. Dolayısıyla hacamatla vücudumuzun çöplüğünü boşalttığımız için çok önemli bir değer elde etmiş oluruz. Belirli mevsimlerde, bilhassa ilkbahar ve sonbaharda hicri ayların 15, 17, 19 ve 21'inde yapılan hacamatın insan sağlığı açısından çok büyük bir önemi var. Biz bunun ilkbahar ve sonbaharda yapılmasını tavsiye ediyoruz. Özellikle bu konuya erkeklerin fazlasıyla dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorum. Sağlığı korumak maksadıyla bu mevsimlerin dışında da yapılabilir. İnsan sağlığının bozulduğu durumlarda da uygulanabilir. Bu gibi durumlarda hacamatın tarihi olmaz. Çarşamba ve cumartesi günleri dışında yapılabilir" dedi.
Dünyada herkesin cupping terapi olarak bildiği hacamatın her zaman uygulanabileceğini belirten Altuntaş, "Hacamat, ağrılı rahatsızlıklardan tutun da psikolojik rahatsızlıklara kadar vücut iç organlarının işleyiş sistemi ve sinir sistemini regüle etmede önemli bir rol oynamaktadır. Hacamat ile bağ dokusundaki toksin birikimler temizlendiği için vücut rahatlar. Ayrıca hacamat sayesinde lenfatik sistemdeki tıkanıklıklar giderilmektedir. Belki modern tıpta unutulmuş bir husus. Dolayısıyla lenfatik sisteminin güçlü olması, aslında vücudumuzun kuvvetli bir bağışıklık kazanmasını da sağlar. Ağrılı rahatsızlıklarda, özellikle de boyun fıtığı gibi rahatsızlıklarda kaslardaki spazmı çözmekte işe yarar. Migren, baş ağrısı, sırt ağrısı, sırtın tamamındaki ağrılar, bel, bacak problemleri, alerjik bazı rahatsızlıklar, mide problemleri, karaciğer rahatsızlıkları gibi önemli organlarımızın güçlenmesini sağlar. Psikolojik problemlerde de baş bölgesinde uyarılma yapılmaktadır ve şizofren gibi ağır hastalara karşı çok etkili olur" şeklinde konuştu.
Hadis-i şeriflerde, hacamatın pazar, pazartesi, salı ve perşembe günleri yapılması ve hicri ayın ikinci yarısındaki tek günlerde yapılması tavsiye ediliyor. Hacamattan önceki gün tuzun azaltılması, cinsi münasebet dahil efor gerektiren bazı eylemlerden kaçınılması, hacamat yapıldığı gün de bunlara riayet edilmesi, birkaç saat sonra uyunmaması, yarım gün sıcak banyo yapılmaması, hacamat öncesindeki gün ve sonrasındaki günde et ve süt gibi hayvani gıdalar tüketilmemesi gerektiği belirtiliyor.