Atatürk'ün İmza Attığı İngiliz Şapkası

Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığına ait Deniz Müzesi'ndeki Çimenlik Kalesi'nde sergilenen ve Çanakkale Savaşları'nda görev alan bir İngiliz'e ait şapkada, o dönem 19. Tümen Komutanı olan Mustafa Kemal Atatürk'ün el yazısıyla düştüğü not ile imzası yer alıyor.


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Esenkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şapkanın üzerinde Atatürk'ün el yazısıyla Osmanlıca olarak, "57. Alay'ın üçüncü taburu tarafından 17-18 Mart 1915 gecesi yapılan keşif sırasında ele geçirilmiştir" yazdığını, en altta ise imzasının bulunduğunu söyledi.

Esenkaya, Çanakkale Savaşları sırasında Gelibolu Yarımadası'ndaki cephede mahir, kısa boylu, zayıf ve çevik askerlerden oluşturulan ganimet müfrezelerinin görev aldığına işaret ederek, bu askerlerin çok büyük hizmetler verip başarılı çalışmalar yaptığını ve komutanlarının gözüne girdiğini anlattı.

Bu müfrezelerde görev alan askerlerin silah ve cephanesi bulunmadığını, gece yarısı düşman mıntıkalarına girdiğini dile getiren Esenkaya, "Aralarında Kedi Veli, Sansar İsmail gibi isimlerin bulunduğu bu askerler, geceleri düşman siperlerine girip var olan cephaneleri ya birliklerine taşıdı ya da çok iyi yerlere saklayıp ertesi günü birliklerine teslim edip kullanılmasını sağladı" dedi.

Esenkaya, söz konusu şapkanın da böyle bir faaliyette ya da keşifte ele geçirilmiş olabileceğini ifade etti.

- "Bu çok ender bir şey"

O tarihlerde 57. Alay'ın kumandanının, Yarbay Hüseyin Avni Bey olduğunu hatırlatan Esenkaya, şöyle konuştu:

"Şapkanın üzerinde bulunan tarihten sonraki akşam, yani 18 Mayıs'ı 19 Mayıs'a bağlayan gece Gelibolu Yarımadası'ndaki Karayörük Dere'de Türk tarafı 42 bin askerle büyük bir hücuma kalktı. Bu hücumda hiç hilafsız 5 saatte yaklaşık 10 bin zayiat var. Bu zayiatın 3 bin 600'ü şehittir. Bu hücumla ilgili Avustralyalıların kaynaklarında şöyle bir ifade var, 'Bizim makineli tüfeklerimiz ateş etmekten şişti kaldı.' 5. Ordu Komutanı Alman Liman von Sanders'in ise 'Türkiye'de 5 Yıl' adlı anı kitabında bu taarruzla ilgili söylediği, 'Bu benim hatamdı' itirafı çok enteresan. İşte şapka, bu saldırıdan bir gün önce ele geçirilmiş."

Esenkaya, Atatürk'ün, bu şapkada el yazısı ve imzasının bulunmasının, malzemeye ayrı bir önem ve anlam kattığını belirtti.

Bugüne kadar, üzerine Atatürk'ün imza attığı ya da not düştüğü bir savaş malzemesi görmediğini kaydeden Esenkaya, "Bu çok ender bir şey. 18 yılık bir araştırmacıyım, ikinci bir örneği bilmiyorum" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA