Ab Türkiye Delegasyonu Başkanı Ripert, Dmd Üyeleri İle Buluştu
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Jean Maurice Ripert, “Basın özgürlüğü, demokrasi konusunda anahtar konumundadır” dedi.
Ripert, Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleri ile bir araya geldi. Divan Otel’de gerçekleşen toplantıda Ripert Türkiye- Avrupa Birliği ilişkileri ve Gezi Olayları hakkındaki düşüncelerini açıkladı.
Ripert, Ankara’ya ilk geldiğinde Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğine inandığını belirterek, Türkiye’den ayrılırken de aynı düşüncelere sahip olduğunu belirtti.
Ripert, Türkiye’nin Kopenhag kriterlerine uymasının önemine dikkat çekerek, Avrupa Birliği üyesi tüm ülkelerin Kopenhag kriterlerine uyup uymadığının kontrol edildiğini söyledi.
Ripert, Türkiye’nin birçok konuda daha ileriye gittiğini belirterek, “Türkiye her geçen gün ileri gidiyor. Bu yıl İlerleme Raporu daha dengeli ve adil. Türkiye’nin İlerleme Raporu’nu sorgulama şansı var” dedi.
İlerleme Raporu’nun açıklanma tarihinin bir ay önceden belirlendiğini kaydeden Ripert, “Tarihi değiştirmemenin Türkiye ile alakası yok” diye konuştu.
İlerleme Raporu’nun bir yol haritası olduğunu hatırlatan Ripert, İlerleme Raporu’nun olumlu olduğunu söyledi.
Ripert, Türkiye’nin önemli bir stratejik ortak olduğunu aktararak, Türkiye’nin öneminden bahsetti. Ripert, Türkiye’nin bütün dünyada barış ve arabuluculuk konusunda önemli bir ülke olduğunu vurguladı.
Gezi Olayları’na da değinen Ripert, Gezi Olayları'nda iki konunun kabul edilebileceğini kaydetti.
Ripert, “Türkiye’de reformlar oluşturuluyor. Vatandaşlar kendilerinin dinlenmesini ve kendilerine saygı duyulmasını istiyor. Düşünce özgürlüğü, medyanın özgürlüğü, din ve inanç özgürlüğü önemli olanlardır. Polis, Avrupa ülkelerinde de aşırı güç kullanabiliyor” ifadelerini kullandı.
Avrupa Komisyonu İlerleme Raporu açıkladıktan sonra, 22. faslın açılmasının pazarlık edildiği yönündeki iddialara yönelik olarak Ripert, “Türkiye ile bir pazarlık söz konusu değil. Fransa 22. faslı dondurmuştu” şeklinde konuştu.
Ripert, fasıl açılmasının Konsey kararı olduğunu belirterek, "Bir ülke İlerleme Raporu’nu gördükten sonra evet diyeceğim' dedi.
Avrupa Birliği’nde kurallar vardır. Konsensus, konsensus, konsensus” diye konuştu.
Gezi Parkı olaylarında gazetecilerin işlerini kaybettiğini, insanların gözaltına alındığını hatırlatan bir gazeteciye ise Ripert, “Vatandaşların gözaltına alınmaları, gazetecilerin işlerinden olmaları beklenen bir durum değildir. Türkiye bu konuda çalışacağını açıkladı.
Basın özgürlüğü, demokrasi konusunda anahtar konumundadır” dedi.
Almanya’nın pozisyonunu neden değiştirdiği konusunda ise Ripert, “Almanya fasılları engellemedi. Komisyon faslın açılmasını Haziran ayında kabul etti fakat o güne kadar görüşmeler sürdü. Konferansın ne zaman yapılacağı konusu yarın belli olacak. Kasım ayının ilk yarısında yapılmasını umuyoruz. Almanya dahil olmak üzere süreçte ileri gitmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
23 ve 24. fasılların Kıbrıs konusuna dayandırılmasına ilişkin olarak da Ripert, “Kıbrıs sorununun çözümü konusunda masaya oturulması, Avrupa Birliği müzakerelerine olumlu yansır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi arasında blokaj kaldırılması konusunda görüşmeler oldu. Ortak bir ilgi alanımız var. Kıbrıs sorununun çözümünde daha iyimseriz. Müzakere sürecinde fasılların açılıp kapanmasına sadece Avrupa Komisyonu karar vermiyor, fasıl açılıp kapanmasına üye ülkeler veriyor” şeklinde konuştu.