Yolcu Uçaklarının Çevre Dostu Olmasını Türkler Sağlayacak

TUSAŞ Motor Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hakkı Doğankaya, "Geleceğin motoru olan LEAP'lere ana kompresördeki 4 'blisk' ve 'spool' dediğimiz dönen yekpare parçaları üreteceklerini söyledi.


Doğankaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, General Electric ile TEI arasında, CFM International'ın LEAP motorlarında kullanılan blisk ve spoolların TEI'nin Eskişehir'deki fabrikasında üretilmesi için eylül ayında anlaşma imzalandığını hatırlattı.

LEAP motorların emisyonu en düşük ve çevreye en duyarlı motor olduğunu ifade eden Doğankaya, şöyle konuştu:

''Bu motorda, yüzde 15'lik emisyon öngörülüyor. Geleceğin motoru olan LEAP'lere ana kompresördeki 4 'blisk' ve 'spool' dediğimiz dönen yekpare parçaları üreteceğiz. Bunlar emisyonun olmasını sağlayıcı ve buna direkt etki eden parçalar. Ürettiğimiz blisk ve spoollarla çevreye karşı duyarlılığımız gösteriyoruz. Çevreye yaptığımız olumlu katkıdan dolayı mutluyuz. LEAP motoru Boeing, Airbus ve Çin'in Comac tarzı tüm uçaklarda kullanılacak. 28 binden 32 bin Power'a, Trust'a kadar olacak şekilde kullanılacak. Önümüzdeki yıllarda uçakların büyük çoğunluğunda bu motor olacak. Boeng'in, Airbus'ın bir çok versiyonunda kullanılması bile büyük bir rakam. LEAP motorlar, TEI'ye büyük bir kazanım getirmekle birlikte teknoloji konusunda geldiğimiz noktayı iyi şekilde gösteriyor. LEAP motora ait parçaların Eskişehir'de üretilmesi TEI'nin geçmişinin, tecrübesinin kazanımıdır. Kazandığımız tecrübeyi özgün ürünlerimize katarak ülkemize ve uluslararası kuruluşlara faydalı olacağız."

- İlk yerli savaş uçağı projesi

Doğankaya, TEI'nin kurulmasının asıl amacının Türkiye'nin savunma sanayisine katkı vermek olduğuna değindi.

"TEI'nin ivmesi öylesine hızlandı ve kabiliyetleri keskinleşti ki bunları sivil ortamlarda da kullanıyoruz" diyen Doğankaya, şunları belirtti:

"Şu anda askeri projelerde maksimum desteği yaratacak alt yapıyı üretmenin çabası içindeyiz. Yaptıklarımız da her geçen gün geliştiriyoruz. Bizden talep edilenden daha fazlasını da veriyoruz. Gelecek projelerde TEI'nin imzasının her zaman olmasını istiyoruz. İlk yerli savaş uçağı olan FX-TX projemiz var. O projenin bir parçası olma süreci içindeyiz. Ortaklığımızın, sözleşmemizin bize verdiği süreç ve şartlarda yapabileceğimizin maksimumunu yapacağız. Mühendislerimize ve işimize olan inancımız çok yüksek. Başardıklarımız, başaracaklarımıza olan güvenimizi artıyor."

Kaynak: AA