AB'ye örnek olacak bir adım attık

Başbakan Erdoğan, "Ana dilde eğitim konusunda Avrupa ülkelerine Türkiye'yi örnek almalarını sağlayacak adımı atmış bulunuyoruz" dedi.

AB'ye örnek olacak bir adım attık
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Le Meridien Otel'de OECD Eğitim Bakanları Gayriresmi Toplantısı'na katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, eğitim sisteminde çocukların sadece mesleğe değil, geleceğin anne ve babaları olacak şekilde modele de hazırlanması gerektiğini söyledi.

Erdoğan, özel okullarda ana dilde eğitimin serbestiliğiyle ilgili bir reform hayata geçirdiklerini söyledi. Başbakan, 'Ana dilde eğitim konusunda Avrupa ülkelerine Türkiye'yi örnek almalarını sağlayacak adımı atmış bulunuyoruz' dedi.

Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

'Biz eğitimi önceliklerimiz arasında birinci sıraya yerleştirdik. Bu konudaki tüm çabaları destekliyoruz.

Hükümet anlayışımızın 4 temel taşı var. Birincisi eğitim, ikincisi sağlık, üçüncüsü adalet, dördüncüsü emniyettir.

Çocuk eğitiminde önemli boşluklar doğmaya başladı. Aile ile çocuk arasındaki ilişki giderek zayıflıyor.

Eğitim alanında istediğimiz sonuçlara ulaşmadan diğer reformlarımızın eksik kalacağını biliyoruz. Türkiye olarak ekonomik durgunluk dönemi de dahil olmak üzere eğitim yatırımlarını ilk sırada tutuyoruz.

Önemli eğitim reformlarını hayata geçirdik. Tüm dünyaya örnek olacak projemiz, Fatih Projesi'dir. Her öğrencimize tablet bilgisayar veriyoruz.

11 yıl önce 76 üniversitemiz vardı, şimdi 175 üniversitemiz var. Türkiye'nin 81 vilayetinde şu anda üniversite var. Üniversitesiz vilayetimiz yok. Bu durum, göçü de engelliyor.

Avrupa'da yaklaşık 5 milyon Türkiye kökenli insanımız yaşıyor. Bu insanlarımız artık büyük ölçüde Avrupa'da yerleşik hale geldiler. Bu vatandaşlarımız tüm uğraşlarına rağmen ana dilde eğitim hakkını elde edemediler. Bu konu AB müktesebatında olmasına rağmen kendilerine bu hak verilmedi. Biz bu konuda da AB'ye örnek olabilecek bir adım attık. Bir ülkede temel hak ve özgürlükler dikkate alınmıyorsa o ülkede gelişmişlikten söz edilemez.

Zulmün olduğu yerde demokrasi olmaz. Daha birkaç gün önce Suriye'de bir lise uçaklar tarafında bombalandı. Nijerya'da bir okul saldırıya uğradı ve 40 öğrenci öldürüldü. Kaynağı ne olursa olsun her türlü terör eylemini şiddetle kınıyoruz.

İslamda terörist olamaz. İster El Kaide olsun ister şu olsun bu olsun. Biz bunların hepsini lanetliyoruz. Çünkü islam bir barış dinidir. Bir insanı öldüren tüm insanlığı öldürmüştür.

Dünyayı tanımayan insanlar koyu bir taassupla akıl almaz vahşete gidiyor. Bu ateş eninde sonunda herkese değer ve herkesi yakar. Kendini yenileyemeyen BM Güvenlik Konseyi'ni ben şu anda felç olmuş bir şekilde görüyorum. 5 ülkenin iki dudağı arasında bir adalet olamaz. Bir ülke hayır dedi mi her şey bitiyor. Bu nasıl bir adalet! Temennim şu ki; bu konuda 2016 yılında İstanbul'da düzenlenecek Dünya İnsani Zirvesi'ne kadar inşallah somut adımlar atılır.'