Mustafa Gürkan'dan 'Eğitimde Fırsat Eşitliği' Sözü

Güzelbahçe Değişim Derneği Başkanı ve CHP Güzelbahçe Belediyesi Başkan Aday Adayı Mustafa Gürkan, Türkiye'deki çarpık eğitim sisteminden payına düşeni fazlasıyla alan İzmir'de "Andımızın kaldırılması" ve "türban özgürlüğü" ile eğitimin kalitesinin artırılmasının mümkün olmadığını söyledi.

Mustafa Gürkan'dan 'Eğitimde Fırsat Eşitliği' Sözü

Son demokrasi paketiyle Kürtler özelinde halklara tanınmış gibi gözüken özgürlüklerin aslında vatandaşlarla dalga geçmek anlamına geldiğini ileri süren Gürkan "İzmir'de olduğu gibi ilçemizde de kaliteli eğitimin yokluğunu çekiyoruz. Özel okullar dışında yabancı dil eğitiminin öğrenci üzerinde kalıcı bir etkisi yok. Müfredat, öğrencinin bugün öğrendiğini yarın unutması için müsait. Şimdi bir de türbandan, andımızdan, dershanelerin kaldırılmasından söz ediyorlar. Tamam da siz okulda eğitimi dershanelere ihtiyaç duyulmayacak şekilde kaliteleştirebildiniz mi? Dershaneler ihtiyaç duyulmayacak sınav sistemleri geliştirdiniz mi? Eğitimin oyun hamuru gibi her sene farklı bir şekil verildiği bir ülkede yaşıyoruz. AKP, Milli Eğitim Bakanı'nı değiştirdiğinde anlayın ki eğitim sistemi de değişecek. 4+4+4 ile başlayan çarpık düzen, okullarda kıyafet serbestisi ile perçinlendi. Sonra dershaneleri kaldıracağız dediler ardından 'Andımız' vasıtasıyla Cumhuriyet'in temelleri ile oynamaya başladılar. Açıkça söylüyorum bunların hiçbir demokrasiyi eğitime açan kapı değil. Bunların hiçbiri özgürlük değil" dedi.

EĞİTİM SİYASETE ALET EDİLDİ
Kaliteli bir 2023 vizyonunun gençlerin doğruya özgür bir şekilde ulaşılabilmesinden geçtiğini belirten Gürkan "Yasakçı zihniyetin 80'de getirdiğini bugün kaldırmak isteyenler, ülkesine verdiği anayasa sözünü yerine getirmektense demokrasi paketleriyle halkı oyalamayı tercih ettiler. Bugün Doğu'da aileler en az 6-7 çocuklu. Aile planlaması eskiden yapılmıyordu, bugün hedef zaten planlamama. Ne kadar doğurabilirsen doğur. İyi de siz demokrasi paketi ile Kürtçe eğitimin özel okullarda serbest bırakılmasından söz ederken 7-8 çocukla açlık sınırında yaşayan vatandaşların çocuğunu devlet okullarına dahi yollayamamasını göz ardı ettiniz. Yani dalga geçtiniz. Bir üniversite adıyla Alevilerin, bir enstitü ile Romanların gönlünü alabileceğinizi zannettiniz. Hükümet 2023 vizyonunda samimiyse gençlerin doğruya en iyi şekilde ulaşabilmesini sağlaması gerekiyor. Dünyanın hiçbir yerinde siyaset eğitimi kullanarak iş yapmıyor. Türkiye'de eğitim bile siyasete alet oldu" dedi.

GÜZELBAHÇE YÜKSELECEK
Güzelbahçe'de yaşanan eğitim sorununa da değinen Gürkan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugün hala okuluna üşümeden, ıslanmadan gidemeyen çocuklarımız var Güzelbahçe'de. Ayağında ayakkabısı, sırtında montu olmayan yavrularımız var. Eğitimde eşitlik ilkesi gereği bu çocukların hem ulaşımını hem de giyimini sağlamak zorundasınız. Sosyal devlet bunu emrediyor. Fakat tüm bunları görmezden gelip eğitimde eşitlik ilkesini, Andımızı kaldırıp, türbanı getirerek sağladığına inananlar var. Aday gösterilmem halinde ilçede okulların yakıt ve su sorunu, öğrencilerin giyim ve ulaşım problemi birinci önceliğim olacak. Eğitimde bu zihniyetin karşısında aydınlanmanın Güzelbahçe'den başlamasını hedefliyorum. Güzelbahçe'de çocukların okula giderken soğuktan nasıl korunacağını değil, okulda nasıl başarılı olacağını düşünmesini istiyorum. Eğitimde küçük bir ilçe olarak tüm Türkiye'ye örnek olacak bir başarının altına imza atmak için çalışmalarımız var. 2023 vizyonu sadece eğitim ile gerçeğe dönebilir. Bu da Atatürkçü gençlerin hiçbir şeyi düşünmeden, sadece okuluna, derslerine odaklanması ile mümkün. Güzelbahçe, kaybettirilmeye, unutturulmaya çalışılan değerleri yeniden eller üstünde yükselterek, eğitimde fırsat eşitliğini Milli Eğitim Bakanlığı'nın literatürünü sokacaktır."
Kaynak: İHA