Zazalar Geleneği Bozmuyor

Muş'ta yaşayan Zazalar, geleneksel hale getirdikleri, bayram sabahlarında mahalli yemek dağıtma adetlerini sürdürüyor


Bayram namazının ardından taziye evinde bir araya gelen Zazalar, kadınların evlerinde yaparak getirdikleri "ğevre" adlı yemekle kahvaltı yapıp bayramlaşıyor. Atalarından süregelen geleneklerini yaşattıklarını belirten Zazalar, bu geleneği çocuklarına da bırakmak istediklerini belirtti.

Sabah Bayram Namazı'na gittiklerini ve namazın ardından taziye evinde bir araya gelerek yöresel yemekleriyle kahvaltı yaptıklarını belirten Muhittin Aytunç, dedelerinden ve babalarından kalma geleneği sürdürdüklerini açıkladı.

Zaza kültürü olan yemeğin kadınlar tarafından gece pişirildiğini söyleyen Aytunç, "Ğevre bizim yöresel yemeğimiz. Börek şeklinde açılır ve içine peynir, kavurma ve soğan konur. Cumhuriyet tarihinden bugüne kadar bu gelenek özellikle Zaza kesiminde devam ediyor. Bu yemeğin bir tek amacı var o da birlik ve beraberliğimizi sağlamak. Gerek Ramazan, gerekse Kurban Bayramı'nda Zaza mahallesindeki camiide kılınan bayram namazından sonra, evlerden getirilen yemek, taziye evinde yendikten sonra hep birlikte evler dolaşılarak şeker toplanır. Bu güzel geleneğimiz herkese örnek olsun diye yıllardır sürdürüyoruz. Temennimiz bizden sonraki nesillerde de bu geleneğimizin sürmesidir" dedi.

Ğevre böreğini bir tek Zazaların yaptığını belirten Ferzende Aras ise "Bu Bingöl'den gelen bir gelenektir. Yıllardır bayramlarda ve özel günlerde yapılıyor. Buraya namaza ve bayramlaşmaya gelen vatandaşlara namaz çıkışında ikram ediliyor. Bu milletin birlik ve beraberliğini nitelendiriyor. Milleti bir araya getiriyor, kaynaştırıyor. Biz bu geleneğin sürdürülmesini arzuluyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA