Çeşme'den 'Alamet-i Farika' Çağrısı

Çeşme'de belediyenin mülkiyetinde olmayan çeşmelerin, bakımsızlığından yakınan Başkan Faik Tütüncüoğlu, Vakıflar ve Hazine’ye seslendi “Çeşme’nin alâmetifarikasını yaşatalım” dedi.


İlçede Çeşme Belediyesi’nin mülkiyetinde olan çeşmelerinin restore edildiğini ve turizme kazandırıldığını belirten Başkan Tütüncüoğlu, Vakıflar ve Hazine’ye ait çeşmelerin ise kaderine terk edilmiş olduğundan yakındı. Çeşme’ye adını veren, ilçenin alâmetifarikası olan tarihi çeşmeleri mülkiyetinde bulunduran kurumlar tarafından bir an önce turizme kazandırılması için çağrıda bulunan Tütüncüoğlu, “Eğer bu kurumlar bunu yapmayacaklarsa, tarihi yapıları bize devretsinler restorasyonunu biz gerçekleştirelim” diye konuştu.

Çeşme Belediyesi’ne ait Kale Sokak, Mehmet Kethüda, Murabutzade, Köste Caddesi ve Çiflikköy çeşmelerinin aslına uygun olarak restore edildiğini açıklayan Tütüncüoğlu, çalışmanın 17 bin liralık bir yatırımla gerçekleştiğini vurguladı. İlçede bugüne kadar ayakta kalmış 18 adet çeşme olduğu bilgisini veren Tütüncüoğlu, şöyle konuştu: “18 Çeşme’den Çeşme Belediyesi’nin yetkisi altında olan 5 Çeşme’yi yeniledik, düzenli olarak bakımlarını gerçekleştiriyoruz. Vakıflar’a ait 8, Hazine’ye ait 5 çeşme ise kaderine terk edilmiş durumda. Mülkiyetimizde olmadığından bu yapılarda herhangi bir restorasyon yetkimiz yok.”
Kurumlar tarafından restorasyonu ve bakımı yapılmayan tarihi çeşmelerin Çeşme Belediyesi’ne devri durumunda tüm restorasyon ve bakım çalışmalarını üstlenmeye hazır olduklarını belirten Başkan Tütüncüoğlu, “Çözüm için işbirliği yapılmalı… Bu kurumların parası yoksa ya restorasyonu desteğimizle yapsınlar ya da çeşmeleri bize devretsinler tüm restorasyon, koruma ve bakım çalışmalarını tamamını biz yapalım. Hem koruduğumuz tarihi yapılarla kültürümüz gelecek nesillere de aktarılsın hem de turizm kazansın” diye konuştu.

Kaynak: İHA