Almanya'da Kurban Bayramı Kutlanıyor

Almanya'da yaşayan Müslümanlar, kurban edilecek hayvanların kesiminin doğal yollarla yapılması gerektiğini, şoklanarak uyuşturulmanın da tercihe bağlı olmasını istiyor.


Şoklama yöntemini İslam inancı açısından uygun bulmayan bazı Müslüman cemaatler, şoklayarak kesim şartı olmayan Polonya gibi Avrupa ülkelerine vekalet vererek sorunu aşmaya çalışıyor.

Almanya'nın Frankfurt şehri yakınlarındaki Gross Gerau semtinde bulunan İslami usullere göre kesim yapılan mezbahanede toplanan vatandaşlar, kurbanlık hayvan satın alma ve kesme imkanı buldu.

Kurban kesim yerine gelen vatandaşlar AA muhabirinin sorularını cevaplandırdı.

1990 yılından bu yana Almanya'da kurban kestiğini söyleyen Mehmet Kocagöl, gurbette, sevdiklerinden uzakta, buruk ve hüzünlü bir bayram geçirdiğini ama bütün vecibelerini yerine getirebildiği için mutlu olduğunu ifade etti.

Bazı yerlerde şoklamayı abarttıklarını düşündüğünü söyleyen Kocagöl, "Silahla hayvanın alnından vurularak şoklanmasına karşıyım. Kurbanlık hayvana fazla eziyet vermemek için, düşük dozda şok verilmesini kabul edebilirim" dedi.

Yirmi yıldır Almanya'da yaşadığını söyleyen Mustafa Yıldırım da kurbanla ilgili hiçbir sorunları olmadığını, Almanya'da yeterince küçükbaş ve büyükbaş hayvan olduğunu belirterek, Alman hükümetinin şoklayarak kesim kararına saygı duymaktan başka çareleri olmadığını söyledi.

Yusuf Karazehir ise sevdiklerimizden uzakta olduğumuz için Almanya'da bayram buruk geçiyor diyerek, "Şoklama meselesi içime sinmiyor. Doğal yollarla kesilmesini doğru buluyorum. Ben kurbanımı şoklayarak kesmek istemiyorum. Bu kuralın isteğe bağlı uygulanmasını tercih ederdim" diye konuştu.

Kesimlerin yapıldığı mezbahanın sahibi Ali Yar, bu yıl sekiz yüz küçükbaş, elli de büyükbaş hayvan sattığını ifade ederek, şunları belirtti:

"Talepten memnunum, Alman makamları bize yardımcı oluyorlar. Hayvanları Düseldorf'tan getiriyorum. Bazı vatandaşlarımız vekaletlerini veriyorlar, biz kesip buzluğa koyma hizmeti veriyoruz. Onlar müsait olduğu zaman gelip alıyorlar."

Kaynak: AA