Kurban Bayramında Beslenme

Uşak Sağlık Müdürü Alper Cem Ünal, bayram süresince alışılmış beslenme düzeninin dışına çıkılmaması gerektiğini bildirdi.


Ünal, yaptığı yazılı açıklamda, bayramda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketimin arttığını, bunların da bazı sağlık sorunlarına neden olabileceğini ifade etti.

Özellikle aşırı kilolu kişiler ile yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı bulunan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Ünal, açıklamada şu görüşlere yer verdi:

"Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişiler, bayramda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli ve aşırıya kaçılmamalıdır. Bayram süresince alışılmış beslenme düzeninin dışına çıkılmamalı, mutlaka 3 öğün yemek yenmeli, şekerlemeler ve tatlılardan mümkün olduğunca uzak durulmalı. Kebap, kuzu şiş, pirzola gibi etleri yavaş ve düşük ısıda pişirilip, mutlaka yanında hazmı kolaylaştıran gıdalar tüketilmeli. Kavurma, kızartma gibi yağlı etlerden uzak durulmalı. Bol taze sebze ve kabuklu meyve tüketilmeli, günde 6-7 su bardağı ılık su içilmeli, etlerin yanına asitli, gazlı içecekler yerine ayran-yoğurt-cacık tercih edilmeli."

Kurban etlerinin mutlaka buzdolabı poşetlerinde veya yağlı kağıda sarılarak buzdolabında saklanması gerektiğini ifade eden Ünal, "Etler buzdolabında maksimum 2-3 gün, buzlukta -2 derecede 1 hafta, derin dondurucuda -32 derecede ise dondurulduğunda ise maksimum üç ay saklanmalı" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA