Saraybosna'da 3. Uluslararası Balkan Konferansı Başladı

İstanbul Üniversitesi ile Uluslararası Saraybosna Üniversitesinin ortaklaşa düzenlediği 3. Uluslararası Balkan Konferansı, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da başladı.


Holiday Inn Hotel'de, ''Balkanlar'ın Ortak Tarihinde ve Çok Kültürlü Atmosferinde Bosna Hersek'' teması altında düzenlenen konferansa, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Jelyko Komşiç ve Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya'nın yanı sıra Bosna Hersek ve Türkiye'den akademisyenler ile konuklar katıldı.

Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Komşiç, konuşmasında, Bosna Hersek'in sadece bir millete ait ulusal bir devlet olamayacağını, bir halk devleti ve herkes için yer olan laik bir devlet konumunda bulunması gerektiğini söyledi.

Konferansın temasının, Bosna Hersek'in içinde bulunduğu duruma son derece uygun olduğunun altını çizen Komşiç, ''Bizim toplumumuz, üç noktada ortak tarih ve çok kültürlülükle karşılaşmaktadır. Bunların ilki, Bosna Hersek içindedir. İkincisi Balkan bölgesindeki karşılıklı anlayış, sonuncusu ise Avrupa fikridir'' dedi.

Bosna Hersek'teki çok kültürlü, çok etnikli ve farklılıklara açık olunması durumundan vatandaşların sıkça övgüyle söz ettiğine değinen Tomsiç, ancak bu değerleri yıkarak, içlerindeki en kötü yanı sıkça karşı tarafa gösterdiğini ifade etti.

Komşiç, ''Balkanlar, çatışmaların, etnik hoşgörüsüzlüğün eş anlamlısıdır. Bu imaj, ortak tarihimizin ve çok kültürlülüğün farklı anlaşılmasının bir sonucudur. Bizim tarihimiz de Avrupa tarihinin bir parçasıdır. Ancak Avrupa ve Avrupa Birliği aynı şeyler değildir. Avrupa tarihi de Balkan tarihinden daha az kanlı bir tarih değildir. Ancak AB, Avrupa ülkeleri arasındaki savaşları engellemek ve ekonomik, teknolojik ve kültürel iş birliğini geliştirmek için vardır'' dedi.

Komşiç, Bosna Hersek'in, bir dönem Orta Çağ Hristiyanlığı etkisinde, yaklaşık 500 yıl Osmanlı himayesinde ve yine yarım asır Avusturya-Macaristan İmparatorluğu bünyesinde kalmanın değerinin farkında olması gerektiğini kaydetti.

-Açılış konuşmasını Çetinsaya yaptı

3. Uluslararası Balkan Konferansı'nın açılış konuşmasını yapan YÖK Başkanı Çetinsaya ise iş birliği ve entegrasyon konularının önemine vurgu yaparak, bunların hayatın her aşamasında gerekli olduğunu söyledi.

Karşılıklı olarak, mevcut bağların güçlendirilmesi gerektiğini dile getiren Çetinsaya, bunun yanı sıra daha da ilerilere gitmek ve bunun üzerine çıkabilmek için çalışmanın önemine işaret etti.

Çetinsaya, ''Bu nedenle, yüksek öğrenim çok önemli. Uluslararasılaşma ve akademik ağlar kurmak çok önemli'' dedi.

İkinci önemli faktör olarak uluslararasılaşmaya dikkati çeken Çetinsaya, bu kavramın devletlerin ve yüksek öğrenimin geleceği olduğunu, bu aşamada, akademik ağların kurulması gerektiğini söyledi.

Yarışmak yerine, bilimsel çalışmalar ve projeler üzerinden uluslarası ağların kurulması için birlikte çalışılması gerektiğini belirten Çetinsaya, bu aşamada, Erasmus'un benzeri olan Mevlana değişim programını oluşturduklarını ifade etti.

Konferansta, Uluslararası Balkan Konferansı Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yeşil, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu ve Saraybosna Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muharem Avdispahiç de konuştu.

Uluslararası Balkan Konferansı, daha önce Makedonya ve Arnavutluk'ta düzenlenmişti.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen konferans, 13 Ekim Pazar günü sona erecek.

Kaynak: AA