'Makine Sektör Toplantısı'

Makine İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, "İhracattaki rekabet koşulları önümüzdeki dönemde çok daha keskin ve sert hale gelecek. Bu çatışmanın içerisine gelişmiş ülkeler de katılacak. Biz de yeniden sanayimizi, üretim şekillerimizi ve ürettiklerimizi gözden geçirmeliyiz" dedi.

Dalgakıran, Başiskele ilçesindeki bir otelde düzenlenen "Makine Sektör Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye sanayisinin yüksek katma değerli ürün üretip, ihraç edemediğini belirterek, bunun sonucunda ihracat-ithalat dengesinde ciddi sıkıntı yaşandığına dikkati çekti.

Makine sektörünün, yüksek katma değerli ürün üretecek sektörlerin başında geldiğini vurgulayan Dalgakıran, sektörün Türkiye'nin 2023 hedefinde 100 milyar ihracat değeri olduğunu söyledi.

Dalgakıran, Türkiye'nin bütün değerleriyle değişim sürecini gerçekleştireceğini ifade ederek, ülkenin zayıf yönleri olduğu gibi güçlü taraflarının da bulunduğunu dile getirdi.

Yabancı ülkelerin ekonomilerinin yavaş büyüdüğünü aktaran Dalgakıran, şunları anlattı:

"İkinci çeyrekte büyümeler yine bir parça beklentinin üzerinde gerçekleştiriyor. Gelişmiş ülkelerde toparlanma, gelişen ülkelerde de yavaşlama gösteriyor. Bu, bizim gibi ülkelerde de bir handikap. Avrupa Birliği'ne ihracatımıza baktığımız zaman, AB'ye ihracatımızda bir miktar artmanın varlığını görüyoruz. Ekonomik krizden sonra gelişmiş ülkeler, daha önce çok fazla önemsemedikleri ve daha uygun ülkelerde üretme kararı aldıkları ürünleri yeniden kendi ülkelerinde 'nasıl üretebiliriz' diye çalışmalara giriyorlar, başta ABD olmak üzere. İhracattaki rekabet koşulları önümüzdeki dönemde çok daha keskin ve sert hale gelecek. Bu çatışmanın içerisine gelişmiş ülkeler de katılacak. Biz de yeniden sanayimizi, üretim şekillerimizi ve ürettiklerimizi gözden geçirmeliyiz."

-"AB pazarında Türk makinecileri başarılı"

Dalgakıran, özel sektörün yatırım harcamalarını yenilemesinin, iç pazarda makine sektörü için sıkıntı doğurduğunu ifade ederek, özel sektör makine yatırımlarının son 7 çeyrekte küçüldüğünü vurguladı.

Makine sektörünün olumsuzluklara rağmen büyümesini ihracatla sürdürdüğünü belirten Dalgakıran, "Türk makine sanayi, ihracat hamlesini AB'deki durgunluğa rağmen çok büyük bir şekilde devam ettiriyor. Uzak Doğu pazarındaki yüksek gümrük vergilerine rağmen. Önümüzde AB pazarı var, gerçekten Türk makinecileri oldukça başarılı" şeklinde konuştu.

Dalgakıran, makine sektörü olarak, Almanya ile ilgili özel çalışmalar yaptıklarını anlatarak, "Sadece Almanya'nın 200 milyar doların üzerinde makine ithalatı yaptığını düşünürsek, 20 Afrika kadar makine ithalatı yapan tek ülke. Bu ülkeye 'makine ticaretimizi geliştirmek' demek, diğer ülkelere de çok rahatlıkla makine satabilmek anlamına geliyor" diye konuştu.

-KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise makine imalat sanayisinin ürün gruplarının çeşitliliği bakımından diğer sektörlere kıyasla oldukça zengin olduğunu kaydetti.

Sektördeki firmaların çoğunluğunun KOBİ'lerden oluştuğuna işaret eden Zeytinoğlu, yüksek kalitede ve rekabetçi fiyatlarda üretim yapılmasının sektörün büyümesine katkı sağladığını söyledi.

Zeytinoğlu, sektörün en önemli özelliğinin oluşturduğu katma değer olduğunu aktararak, "Türkiye'nin en büyük 500 işletmesinin 53'ü makine sektöründe faaliyet göstermektedir. Söz konusu 53 işletmenin 9'u Kocaeli'deki firmalardır" dedi.

Kaynak: AA