Kendirlioğlu, 'Çiftçi Pamuğa Yeniden Dönüş Yapacak”

Aydın Ziraat Odası 2. Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, bu yıl ki pamuk fiyatlarının gelecek yıl pamuğa dönüşe olumlu etki yapacağını ifade etti.

Kendirlioğlu, 'Çiftçi Pamuğa Yeniden Dönüş Yapacak”
Aydın Ziraat Odası İkinci Başkanı Mehmet Kendirlioğlu ülkemizde son yıllarda pamuktan kaçışın nedenlerinin başında yüksek maliyet ve yeterince kazanç elde edilmemesi geldiğini fakat pamuğun halen alternatifinin olmadığını belirtti.

Mısır ürününün her yıl ekilmesinden dolayı rekolte kaybının yaşandığını öne süren Kendirlioğlu, piyasada mısır fiyatlarının üreticiyi tatmin etmediğini dikkat çekti. Bu yıl ki borsa pamuk fiyatlarının ve pamuğa verilen 50 kuruşluk primin yeniden pamuğa dönüş sağlayacağını işaret eden Kendirlioğlu, pamuk hasadının da başladığını hatırlattı.

“ÇİFTÇİ PAMUKTAN PARA KAZANAMAYINCA ALTERNATİF ÜRÜNLERE YÖNELDİ”
Aydın merkez olarak bundan 10 sene öncesine göre pamuk ekiminin bir hayli gerilediğini iddia eden Kendirlioğlu, “Ben yaklaş 10 yıl önce TARİŞ’te yöneticilik yaparken Aydın TARİŞ yaklaşık 20 bin ton pamuk alıyordu. Bugün ancak bu rakamların yirmide biri kadar kooperatife pamuk geliyor. Bu da şunu gösteriyor. Çiftçilerimiz son 10-15 yıl içerisinde pamuk ekiminden sürekli kaçtı. Ancak o zamanlarda hep söyledim pamuk bizim asıl ürünümüz bundan kaçmamız mümkün değil. Tabi çiftçi pamuktan para kazanamayınca alternatif ürünlere yöneldi. Bunların başında da mısır geliyor. Son yıllarda da sürekli olarak mısır ekildiğinden dolayı müthiş bir şekilde verimsizlikler meydana geldi. Çünkü mısır topraktaki bütün vitaminleri alıyor ve tarlalardan haddinden fazla hasatlar elde ediliyor. Tarlalara atılan yüksek derecedeki gübre topraklarımızı sıkıntıya düşürüyor ve daha sonraki ürünlerde verim düşüklüğünün yaşanmasına neden oluyor. Bu gidişle en kısa zamanda çiftçi pamuğa yeniden dönüş yapacak” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA