Emekli Büyükelçi Batıbay'ın 'Kaçak İçki' Davası

Türkiye'nin eski Avrupa Konseyi Nezdinde Daimi Büyükelçisi Daryal Batıbay, Strasbourg'deki görevinin ardından, Türkiye'ye 931 şişe bandrolsüz şarap ve 6 şişe şampanyayı kaçak olarak soktuğu iddiasıyla yargılandığı davada beraat etti.

Batıbay ile birlikte şarapların Türkiye'ye taşınmasında görev alan nakliye ve depo sorumlusu 6 kişinin Ankara 1. Asliye Ceza Mahkemesinde yargılandıkları dava sonuçlandı.

Batıbay'ın katılmadığı duruşmaya tutuksuz sanıklar Sadettin Kayabaşı, Nursel Sert Gümüş ve Eray Kayabaşı ve avukatları katıldı.

Duruşmada, sanıklardan Daryal Batıbay ve Cemal Gür'ün avukatları, esas hakkındaki savunmaları yazılı olarak mahkemeye verdi.

Duruşmaya katılan sanıklar ile avukatları da atılı suçlamaları reddederek, beraat talebinde bulundu.

Hakim Mehmet Tuğrul Türksoy, bütün sanıkların beraatlarına karar verildiğini açıkladı.

-İddianame-

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Daryal Batıbay'ın, Strasbourg'daki görevinin ardından Türkiye'ye 931 şişe bandrolsüz şarap ve 6 şişe şampanyayı kaçak olarak soktuğu iddiasıyla "mesleğinin sağladığı kolaylıktan faydalanarak, alkollü içkileri gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın Türkiye'ye ithal etmek" ve "bandrolsüz, gümrük kaçağı içkileri ticari amaçla bulundurmak" suçlarından 12 yıl 6 aya kadar hapsi isteniyordu.

Diğer sanıkların da ''bandrolsüz, gümrük kaçağı içkileri ticari amaçla bulundurmak'' suçundan 5'er yıla kadar mahkumiyetleri talep ediliyordu.

Kaynak: AA