Küresel Yardım Kampanyasının Uluslararası Ayağı, 16 Ülke İle Eş Zamanlı Yapılan Basın Toplantısıyla Başlatıldı

MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Eyüp Akbal, ''Haksız yere bir insanı öldürmenin, bütün bir insanlığı öldürmekle eşdeğer olduğuna vurgu yapan inancımız, hemen yanı başımızda on binlerce insanın hayatını kaybettiği bu büyük trajediye seyirci kalmamamız gerektiğini de bize vaaz ediyor'' dedi.

İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği , Türkiye'den sivil toplum kuruluşları, Türk Kızılayı, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından, Suriye'de yaşanan trajedinin mağduru olan ve kendi ülkesinde mülteci konumuna düşen sivil halka yönelik başlatılan ''Kış geldi... Suriye için bir ekmek, bir battaniye'' kampanyasının uluslararası ayağı, MÜSİAD'ın Sütlüce'deki Genel Merkezi ile eş zamanlı olarak 16 ülkede düzenlenen basın toplantıyla başlatıldı.

Akbal, toplantıdaki konuşmasında, kampanyanın, dünyanın vicdanlı seslerinin birleşmesiyle güçlü bir haykırış olarak, ''gök kubbede hoş bir seda'' bırakacağını dile getirerek, ''Medeniyetimizin temel taşını oluşturan değerlerimiz bize, 'komşusu aç iken, tok yatma'nın, insani ve İslami olmadığını çok açık bir şekilde ortaya koyarken, bu kampanyanın yapılış sebebini de bu minvalde en açık şekilde ortaya koyuyor'' diye konuştu.

60 bin insanın hayatını kaybettiği Suriye'de ''insanlık dramı'' yaşandığını kaydeden Akbal, ''Haksız yere bir insanı öldürmenin, bütün bir insanlığı öldürmekle eşdeğer olduğuna vurgu yapan inancımız, hemen yanı başımızda on binlerce insanın hayatını kaybettiği bu büyük trajediye seyirci kalmamamız gerektiğini de bize vaaz ediyor'' dedi.

Akbal, Türkiye devleti ve halkının ''dünyada eşi benzeri olmayan bir şekilde'' Suriye'de insani bir duruş sergileyerek, 200 bini aşkın muhacire ensarlık yaparak önemli bir tavır sergilediğini ve bu tavrını sürdürerek alicenaplığını ve kadirşinaslığını, vefasını gösterdiğini söyledi.

TGTV'yi ve İDSB'yi, bu çalışma için tebrik eden Akbal, ''Ekmeğimiz, suyumuz, ilacımız, battaniyemiz Suriyeli kardeşlerimizindir. Karanlığın en yoğun olduğu nokta, aydınlığın en yakın olduğu zamandır. İnşallah, Suriye'yi ve gönüllerimizi yakan ateş bu rahmet kampanyasıyla sönecektir'' diye konuştu.

-Ülkelerle canlı bağlantı kuruldu-

MÜSİAD Genel Merkezi'ndeki toplantı ile eş zamanlı olarak kampanyayı başlatan 16 ülkeden bazılarıyla canlı bağlantı kuruldu.

Avrupa Müslümanları Sosyal Düzen İnsiyatifi Sözcüsü Veysel Filiz, Belçika'nın Brüksel kentindeki Avrupa Parlamentosu'ndan yapılan canlı bağlantıdaki konuşmasında, çağrının Suriye'deki insanı dramın hafifletilmesinde faydalı olmasını umduklarını söyledi.

Avrupa Birliği'nin ve diğer Avrupa kurumlarının yaşanan drama duyarlı olması için çağrıda bulunduklarını ifade eden Filiz, şöyle konuştu:

''Buradaki sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekiyor. Özellikle de Türkiye'nin bu süreçte yalnız bırakıldığını ve yalnız bırakılmaması gerektiğini, Türkiye'nin AB sürecinde olan bir ülke olarak Avrupa'dan bunu hak ettiğini düşündük. Türkiye'de 150 bini geçmiş mülteci rakamı söz konusu. Umarım çağrımız duyulmuştur. Burada katkı sağlayan sivil toplum kuruluşlarını da tebrik ediyoruz. Avrupalı Müslümanları temsil eden bizler üzerimize düşen görevi yerine getirmeye çalıştık. Bizler oradaki sıkıntıları birebir yaşayan, oradaki gözyaşını en derinde hisseden insanlar olarak elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.''

Muhabir: Andaç Hongur - Muharrem Aksakallı

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu
Kaynak: AA