Abdullah Öcalan'ın kitapları artık serbest

Toplatma, yasaklama, dağıtım ve satışın engellenmesi kararı olan dökümanlar ile ilgili yasaklar artık hükümsüz.

Abdullah Öcalan'ın kitapları artık serbest
3. Yargı Paketi''ndeki düzenleme doğrultusunda, 31 Aralık 2011'e kadar, Ankara mahkemeleri veya Bakanlar Kurulu kararıyla hakkında toplatma, yasaklama, dağıtım ve satışın engellenmesi kararı bulunan 453 kitap ile 645 gazete, dergi, broşür ve pankart hakkındaki yasak kalktı.

ÖCALAN'IN KİTAPLARI DA SERBEST

Kitapları inceleyen TMK 10. maddesiyle görevli Cumhuriyet Savcısı Yıldırım Bayyurt'un, aralarında terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın 3 kitabının da bulunduğu 13 kitap hakkında''yasak kararının devamı'' isteği, TMK'nın 10. maddesiyle görevli 3 Nolu Hakim Halil İbrahim Kütük tarafından reddedildi.

RET KARARININ GEREKÇESİ

Ret kararının, Basın Kanunu'nun''el koyma, dağıtım ve satış yasağı''nı düzenleyen 25. maddesi doğrultusunda,''usul eksikliğinden'' verildiği öğrenildi.

TÜM YASAKLAR HÜKÜMSÜZ

''3. Yargı Paketi'' olarak adlandırılan ve 5 Temmuz 2012'de yürürlüğe giren kanunun 78. maddesiyle Basın Kanunu'na eklenen geçici madde, 31 Aralık 2011'e kadar mahkemeler, yetkili mülki idari amirlikleri ve diğer makamlarca basılı yayınlarla ilgili olarak verilmiş toplatma, yasaklama, dağıtım ve satışın engellenmesi kararlarının, kanunun yayımı tarihinden itibaren 6 ay içinde, yetkili ve görevli mahkemeden bu yasaklılığın devamı niteliğinde bir karar alınmamış olması durumunda kendiliğinden hükümsüz hale gelmesini öngörüyordu.