Vali Coş: 'patrıot Geliyor Diye Tedirgin Olmayın'

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, İncirlik Üssü'ne konuşlandırılacak olan Patriot füzelerinin bir savunma füze sistemi olduğunu, saldırı amaçlı olmadığını belirterek, "Vatandaşlarımız tedirgin olup telaşa kapılmasın" dedi.

Vali Coş: 'patrıot Geliyor Diye Tedirgin Olmayın'
Vali Coş, Adana Emniyet Müdürlüğü'nde düzenlenen basın toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İncirlik Üssü'ne konuşlandırılacak Patriot füzeleri ile ilgili bir soru üzerine Coş, "Patriotlar saldırı silahı değildir. Patriotlar savunma silahıdır. Benim bildiğim kadarıyla Patriotlar savunma silahıdır. Patriotlarla bir yeri bombalamanız mümkün değil. Patriotlar milli sınırlarımıza yönelebilecek hava saldırılarına karşı önleyici görevi yapıyor. Dolayısıyla bunun bir saldırı aracı gibi, saldırı silahı gibi değerlendirilmesi tartışmasını nasıl başlattıklarını bilemiyorum ve hayret ediyorum. Muhakkak bizim bilmediğimiz incelikler vardır. Bu incelikleri paylaştıkları taktirde bizim de öğrenmemize yardımcı olurlarsa daha detaylı cevap verme imkanımız olur. Bir başka ülkeye saldırmak, bombalamak, zarar vermek için değil, ülkemize gelebilecek çeşitli hava saldırılarını önleyebilmek için konuşlandırılacak" diye konuştu.

NATO güvenlik şemsiyesi içerisinde oluşturulmuş şekilde kolektif çalışmalar yapıldığını belirten Coş, "Buna değişik anlamlar yüklemek meseleyi teknik değil, siyasi olarak yorumlamaktır. Meseleyi siyasi olarak yorumlayanlara bizim herhangi bir cevabımız olamaz. Bizim değerlendirmemizin kapsamı dışında ve görev alanımız dışında biz sadece teknik anlamda konularla ilgili açıklama yapabiliriz" dedi.

Bir basın mensubunun "Patriotların ne zaman konuşlandırılacağı" sorusuna ise Vali Coş, şu yanıtı verdi: "Bu konuları Milli Savunma Bakanlığı yürütüyor. Gerektiğinde sizlere açıklama yapılacaktır. Yalnız şunu kesinlikle ifade edeyim. Adana'da konuşlandırılacak ya da yakın vilayetlerimizde konuşlandırılacak söz konusu füzelerin herhangi bir şekilde burada yaşayan vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürecek bir yönünün olmadığını biz biliyoruz. Aksine koruyucu nitelikte, bir şemsiye gibi sistem olduğunu biliyoruz. Bu nedenle kimsenin tedirgin olmasına, böyle panik ortamının doğmasına ve bilgi kirliliği içerisinde insanların telaşa, tedirginliğe sürüklenmesine izin vermememiz daha doğru, daha doğal olur diye düşünüyorum. "
Kaynak: İHA