Kapadokya’ya Dünya Televizyonlarının Büyük İlgisi

Türkiye’nin peribacaları ile ünlü turizm merkezi Kapadokya, yerli televizyon kanallarının olduğu kadar yabancı televizyonların da ilgi odağı oldu.

Kapadokya’ya Dünya Televizyonlarının Büyük İlgisi
Birçok yerli ve yabancı sinema ve dizi film çekimine ev sahipliği yapan bölgede, son 21 yıl içerisinde 7 kıtanın 60 değişik ülkesinden 655 devlet ve özel televizyon ekibi, konulu ve belgesel film çekimi yaptı.

Nevşehir Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü verilerine göre, 1991-2012 yılları arasında Kapadokya Bölgesi'nde belgesel, tanıtım filmi ve haber amaçlı olarak en fazla çekim yapan televizyon kanalı TRT oldu. TRT 21 yıllık süreçte bölgede toplam 105 ayrı belgesel ve konulu filme imza attı. Bölgeye en fazla ilgi gösteren yabancı kanallar ise Japonya’dan oldu. Japon televizyon kanalları bu süreçte Kültür ve Turizm Bakanlığından aldıkları izinle 85 ayrı belgesel ve konulu film çekimi gerçekleştirdi.

1991-2011 yılları arasında TRT’nin yanı sıra Türkiye genelinde yayın yapan çok sayıda ulusal, bölgesel ve yerel televizyon kanalı da bölgede çekim yaparken, peribacalarının yanı sıra kayadan oyma kiliseleri ile dünyanın en önemli kültür turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya’ya yabancı kanalların ilgisi daha fazla oldu.

Sadece geçen yıl içerisinde 26 ayrı ülkeden 97 devlet ve özel televizyon kanalı belgesel ve konulu film çekimi yapmak için geldiği bölgede 21 yılık süreçte, belgesel ve konulu film çekimi yapmak için Türkiye’den 165, Japonya’dan 85, Almanya ve İngiltere’den 33, İtalya ve Güney Kore’den 29, İspanya’dan 27, Çin’den 20, Yunanistan ve Rusya Federasyonu’ndan 9, Hindistan, Singapur ve Hollanda’dan 8, Tayvan’dan 7, Birleşik Arap Emirliklerinden 6, İran, Endonezya, Brezilya, İsviçre, Güney Afrika ve İsrail’den 4, Meksika, Ukrayna, İsveç, Avusturya, Kanada, Tayland, Belçika, Azerbaycan ve Moğolistan’dan 3, Kırgızistan, Estonya, Tayvan, Bulgaristan, Romanya, Gürcistan, Avustralya, Hong Kong, Danimarka, Macaristan ve Belarus’dan 2 ve Malezya, Slovakya, Moldova , Çek Cumhuriyeti , Filipinler ,İzlanda, Arjantin , Mısır, Lübnan, Finlandiya, Suudi Arabistan, Şili, Slovenya, Venezuela, Bulgaristan, Sırbistan ve Polonya’dan birer televizyon ekibi olmak üzere toplam 60 ülkeden 655 devlet ve özel TV kanalı Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuruda bulundu. ÇOK SAYIDA YERLİ VE YABANCI SİNEMA FİLMİNE EV SAHİPLİĞİ YAPTI Dünyanın ilk sığınma ve yer altı yaşamının sağlandığı yer altı şehirleri ile de bilinen Kapadokya bölgesi, Ertem Göreç’in 1968 yılında Fikret Hakan’ın ve Sara Stephan’ın başlıca rollerini paylaştığı ‘Şeyh Ahmet’ filmi ile sinema sektöründe adından söz ettirmeye başladı.

Aynı yıl Ertem Göreç’in yönetmenliğinde Ayhan Işık ve Kadir İnanır ile birlikte ‘Dağların Kartalı’ isimli filmi ile daha da fazla dikkatleri üzerinde toplayan bölge, dünyanın gelmiş geçmiş en büyük kadın sopranosu olarak da bilinen Yunan asıllı ABD’li sanatçı Marıa Callas’ın başrolünü oynadığı ve Fransa’nın dünyaca ünlü film yönetmeni Pier Paolo Pasolını’nın yönettiği ‘Medea’ filmi ile de dünya çapında tanınmaya başladı.

1970 yılında çekilen ve halen gösterimi Türkiye’de yasak olan, başlıca rollerini o dönem ABD sinemasının ünlü oyuncularından Tony Curtıs ve Charles Bronson ile Türk sinemasının usta isimlerinden Fikret Hakan ile Salih Güney’in paylaştığı ‘Paralı Askerler’ filmi ile sinema sektöründe ününü pekiştiren Kapadokya bölgesinde, 44 yıllık süreçte konulu film çeken ünlü isimler arasında Ömer Şerif, Jean Reno ve ABD’nin Oscar ödüllü sanatçısı Nicolas Cage gibi ünlü isimler de yer alıyor.

1968-2012 yılları arasında Yeşilçam’ın önemli platolarından biri olan Kapadokya bölgesinde en fazla film çeken sanatçılar arasında Derviş, Deprem ve Derviş Bey isimli filmleri ile Kadir İnanır ilk sırayı alırken bu sanatçıyı 2'şer filmle Cüneyt Arkın, Türkan Şoray, Yılmaz Köksal ve Yılmaz Güney izliyor. Bölgede kamera karşısına geçen sanatçılar arasında Ahmet Mekin, Fikret Hakan, Fatma Girik, Hakan Balamir, Tarık Akan, Tarık Tarcan, İrfan Atasoy gibi ünlü isimler de yer alıyor.

Bu arada, 50'yi aşkın konulu Yeşilçam filminin de çekimlerine ev sahipliği yapan Kapadokya bölgesi, 2000 ‘li yıllardan itibaren özel TV'lerin çoğalmasıyla birlikte bir çok yerli diziye de kucak açtı. Bu süreçte Asmalı Konak, Yaralı Yürek, Adak, Kırık Ayna, Son Ağa gibi dizilere ev sahipliği yapan bölgede, halen özel bir TV kanalında gösterimi devam eden Yer Gök Aşk dizisinin çekimleri devam ediyor

Kaynak: İHA