Malili Mülteciler Yurtlarına Dönecek Günü Bekliyor (özel)

Mali’nin kuzeyinde Mart 2012’de ayrılıklı isyancı grupların kontrolü ele geçirmesinin ardından yurtlarından olan insanlar, geri dönecekleri günü bekliyor.

Bir kısmı Maliye yakın Moritanya ve Nijer gibi ülkelere kaçmak zorunda kalan Malililerin büyük bir kısmı ise ülke içinde mülteci hayatı yaşıyor.Fransa’nın müdahalesiyle savaş alanına dönen bölgede daha fazla kişi evlerinin terk etmek zorunda kalırken, binlerce insan ülkenin daha güneydeki şehirlerde kurulan geçici kamplarda barınıyor. Bu kamplardan biri de kuzey ile güney arasındaki sınır hattına yakın Sevare mülteci kampı.Her yerde olduğu gibi bu kampta zor şartlardan en çok olumsuz etkilenenler çocuk ve kadınlar oluyor.Çoluk-çocuk, kadın-erkek değişik yaşlarda 587 kişinin yaşadığı kampta günlük hayat kıt imkânlar içerisinde devam ediyor. Kampta bir hayat mücadelesi veriliyor. Günlük hayattaki rutin işler burada da yapılıyor. Kimileri sohbet yaparken, kimileri yemek pişiriyor.

Kamptaki mülteciler bir taraftan mevcut imkânlarla yetinmeye çalışırken, bir taraftan da tüm dikkatleri cephe hattından gelecek haberlerde. Mülteciler Mali ordusunun Son günlerde Fransa'nın da desteğiyle isyancılara karşı üstünlük sağlayarak onları püskürmesini sevinçle karşılıyor. Onları mülteci duruma düşmelerine neden olan olayların bir an önce bitmesini ve akabinde yurtlarına dönmeyi istiyor.3 ay önce bu kampa geldiklerini dile getiren Amedu Meyga, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, “İnşallah bu olaylar bir an önce biter ve memleketimize geri döneriz.” diyor.Bir diğer kamp sakini Fatta Munna ise zor şartlarda çocuklarıyla birlikte bu kampta yaşadığını ve bir an önce bu mülteci hayattan kurtulmayı arzuladıklarını dile getirdi.Kamp ortamına neşe katan her yerde olduğu gibi olup bitenlerden habersiz çocuklar oluyor. Kamptan ayrılmadan önce çocuklar Cihan kamerasına el sallayarak "hoşca kal" demeyi ihmal etmiyor .