Kck Ana Davasında Bu Sefer De Zazaca Gerginliği Yaşandı

Terör örgütü PKK'yı da bünyesinde bulunduran KCK ana davası duruşmasında anadilde savunma gerginliği devam etti.

Delil ikamesi yapılan tutuklu sanıklardan Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Zazaca cevap verdi. Mahkeme heyeti, sanığı 30 saniye dinledikten sonra mikrofonu kapattı. Avukatların itirazına mahkeme başkanı Bekir Soytürk, "Elimize herhangi bir metin ulaşmadı. Mevcut kanun hala yürürlükte ve ona göre devam ediyoruz." diye cevap verdi. Terör örgütü KCK ana davasının duruşması Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam etti. 108'i tutuklu 175 kişinin yargılandığı davanın bugünkü duruşmasına 48 tutuklu sanık ile 2 tutuksuz sanık hazır edildi. Diğer sanıklar ise raporlu olduğu gerekçesiyle katılmadı. Mahkeme başkanı Bekir Soytürk, duruşmaya kaldıkları yerden devam edeceklerini belirterek, tutuklu sanıklardan Zülküf Karatekin'in delil ikamesini yapacaklarını söyledi.

Sanık avukatı, anadilde savunma tasarısının Meclis'ten geçtiğini hatırlatarak, müvekkilinin anadilinde savunma yapmak istediğini ve tercüman atanmasını talep etti. Mahkeme başkanı Bekir Soytürk ise bu yöndeki taleplere daha önce detaylı şekilde cevap verdiklerini, yeni düzenleme ile ilgili kendilerine herhangi bir metnin ulaşmadığını belirtti.

Sanık Karatekin ile delil klasöründeki belgelerin okunmasının ardından mikrofon uzatıldı. Karatekin, Zazaca 20 saniye konuştuktan sonra mikrofonu kapatıldı. Sanık avukatı, müvekkilinin Kürtçe'nin lehçesi olan Zazaca savunma yaptığını belirtti ve anadilinde savunma talebinde bulunduğunu kaydetti.

Bir avukatın, sanığın mikrofonunun kapatılmasına tepki göstermesi üzerine mahkeme başkanı Soytürk, "Mikrofonu meramını anlatsın diye uzatıyoruz. Savunma için değil. Şu ana kadar eski yasal düzenlemeyle devam ediyoruz, sorun yok. Sadece biraz yumuşattık, daha fazla süre verdik." dedi.

Sanık avukatlarından Sebahattin Korkmaz ise mahkeme heyetine mikrofonu neden uzattıklarını anlamadıklarını belirtti.

Başkan ise savunma için uzatmadıklarını, delillerle ilgili söyleyecekleri bir şeyin olup olmadığını söylemeleri için uzattıklarını belirtti.

Soytürk, "Bu yöntem avukatların talebiydi. Sanıklar birkaç cümleyle meramını ifade etsin talebinde bulunmuşlardı, biz de kabul etmiştik. Sanıklar eğer biz Kürtçe savunma yapacağız, cevap vermeyeceğiz derlerse onlara mikrofon uzatmayacağız. Usulümüz bu şekilde." şeklinde konuştu.

Mahkeme heyeti, sanık Karatekin'in ikametinde ele geçirilen ve terör örgütü KCK'nın 'Türkiye meclisi listesi ve talimatları'nın olduğu iddia edilen belgeleri okuduktan sonra tekrar sanığa mikrofon uzattı ve konuşup konuşmayacağını sordu. Sanık Karatekin, suçlamalara Zazaca cevap vermeye devam etti. Sanığın fazla süre istediğini anlayan mahkeme başkanı, "Tamam anladım, biraz daha konuş" dedi.

Karatekin, yaklaşık 3 dakika konuştuktan sonra mikrofonu kapatıldı. Duruşmayı CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile yazar Nuray Mert de izledi .