Kars Halk Sağlığı Müdürü Kan Açıklaması

Kars Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Kan, cüzzamın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu, en az 3 ilaçtan oluşan kombine tedaviyle 1 yıl içinde tamamen tedavi edilebildiğini bildirdi.

Kan, Cüzam Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, cüzam hastalığının insanlık tarihi kadar eski olduğunu belirtti.

Toplumun cüzzam ve cüzzamlıya karşı oluşan yanlış inançlarının kaldırılması, hastalığın erken teşhis edilmesinin sağlanması, dünya standartlarına uygun bir şekilde tedavisi, izlenmesi ve hastaların topluma kazandırılması amacıyla Cüzzam Haftası belirlendiğini ifade eden Kan, şu ifadelere yer verdi:

''Cüzzamda bulaşma genellikle aynı aile içindeki büyüklerden 10-11 yaşına kadar olan çocuklara yönelik olarak ortaya çıkmaktadır. Hastalık belirtileri mikrop vücuda girdikten sonra 2-7 yıl sonra ortaya çıkar. Bu nedenle tanı koymak güçleşir. Hastalık ilk olarak sinirleri, daha sonra deriyi tutar. Vücudun herhangi bir yerinde deri yüzeyinden hafif kabarık ya da biraz daha büyük ama çok kabarık olmayan kırmızı-mor renkli kabarıklıklar oluşur. Değişik büyüklükte, keskin sınırlı, pembe-kırmızı-mor renkli kabarıklıklar oluşabilir. Özellikle yüz, göz çevresi, yanaklar, dirsek ve dizlerin dış-ön yüzlerinde daha sık görülen nohut-ceviz büyüklüğünde topak ve kabartılar oluşur. Kol ve bacaklarda his kaybı veya azalması, bazı hareketleri yapmada zorluk ve güç kaybı, burunda tıkanıklık ve zaman zaman görülen hafif kanamalar, kol ve bacak sinirlerinin bulunduğu yerlerde duyarlılık ve ağrı genel ve sık görülen belirtilerdir.''

Bu belirtilerin başka hastalıklarda da görülebildiğini hatırlatan Kan, ''Cüzzam tedavi edilebilir bir hastalık. En az 3 ilaçtan oluşan kombine tedaviyle 1 yıl içinde tamamen tedavi edilebilmektedir. Hastaların tedavisinde kullanılan ilaçlar devlet tarafından ücretsiz sağlanmaktadır. Cüzzamın sosyo-ekonomik durumla yakın ilişkisi vardır. Sağlığa uygun evlerde yaşayan, iyi besin alan, iyi gelişen toplumlarda kendiliğinden kaybolabilmektedir'' ifadelerini kullandı.

Muhabir: Ercüment Daşdelen / Zehra Melek Çat

Yayıncı: Emine Konuk
Kaynak: AA