Düzeltme-afyon’da Kesimhane ve Et İşletme Tesisleri Modernleşiyor

Sayın abonemiz; "Ette merdiven altı üretim yapan işletmelere yıl sonuna kadar süre" başlıklı haberimizi, "Afyon’da kesimhane ve et işletme tesisleri modernleşiyor" başlığıyla yeniden servis ediyoruz.

İstanbul’un et ihtiyacının yüzde 12’sini karşılayan Afyonkarahisar’da, kesimhane ve et işleme tesisleri, Avrupa Birliği (AB) standartlarıyla üretim yapma konusunda işletmelerini modernleştiriyor. Afyonkarahisar Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Avrupa Birliği (AB) mevzuatına tam uyumlu olarak çıkartılmış ‘Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onayına Dair Yönetmelik’ kapsamında et kesim ve işleme tesislerinin modernizasyonuna yönelik bir yıl önce çalışma başlatmıştı. 2012’nin Sonuna kadar modernizasyon planı sunmayan 33 kesimhaneden 9’unun faaliyeti durdurulurken, diğerlerine de 2013’ün Sonuna kadar süre verildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, işletmelerin hem hijyen hem de fiziki kriterleri yerine getirmek zorunda olduklarını söyledi.

Modernizasyon planı sunan işletmelerin büyük bir çoğunluğunun AB standartlarında modernizasyonlarına başladığın belirten Arap, “Birçok işletme yeniliğe başladılar. İnsanlar işletmelerine ciddi yatırım yapmaya başladı.

Artık Afyonkarahisar sucuk, kaymak gibi ürünlerinde sadece lezzet değil, hijyen şartlarına uygun ve izlenebilirliği sağlanmış Son derece modern tesisleri ile ülke genelinde konuşulan ve diğer illere de örnek olan bir il olacaktır.” dedi.

Bu sayede de güvenilirliği öne çıkan bu ürünlerin yurt içi ve yurt dışında daha fazla tercih edileceğini belirten Arap, ticarette de büyük hareketlilik sağlanacağını ve sektörün daha fazla kar edeceğini kaydetti.

Arap, uygulamayla kırmızı etin geriye dönük izlenebilirliğini sağladıklarını bunun da tüketicilerin sağlığı açısından Son derece önemli olduğunu dile getirdi. Arap, "Aynı zamanda tüketicilerimizin sağlıklı kırmızı ete ulaşabilmesi, mezbaha dışı ve kontrolsüz kesimlerin önlenmesi, kırmızı et kesimhanelerinde kesilen hayvanların çiftlikteki kayıtları, hayvanların ölüm öncesi ve ölüm Sonrası muayenelerinin veteriner hekim kontrolünde yapılıp yapılmadığı tespit edilecektir." diye konuştu.

Yönetmeliğin getirdiği bazı kriterler ise şunlar: "Standartları çok yüksek olan paslanmaz aletler kullanılacak. PerSonel soyunma odaları ayrı yerde olacak. PerSonel hijyen bariyerinden geçecek ve geçtiği bariyerden geri dönemeyecek. Duvarlar, zemin hijyeni sağlayacak madde ile kaplanacak. İlk ürünün girdiği yerden parçalaması, üretilmesi, hayvanların dinlendirileceği yerler, ölüm yolları, paslanmaz olacak. İç organlar hava akımı uygun noktada uygun hava sıcaklığı sağlayacak alanlarda saklanacak. "