Eski İrak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Haşimi Açıklaması

Eski Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi, Başbakan Nuri el-Maliki'yi Felluce kentinde göstericilerin öldürülmesinden sorumlu tuttu.

Katar ' da ikamet eden Haşimi , ' ' Dönüş yok ' ' adı altında bugün düzenlenen Maliki karşıtı gösterilerde , askerlerin protestoculara açtığı ateş sonucu 6 kişinin ölmesi , 61 kişinin yaralanmasına ilişkin yaptığı açıklamada , ' ' Maliki devlet ve barış adamı olmadı , olamayacak . Irak Silahlı Kuvvetler Komutanı olan Maliki , böyle bir şeye izin vermeseydi bu olay gerçekleşmezdi ' ' ifadesini kullandı .

Irak ' taki göstericilere tavsiye niteliğinde yazdığı ' ' Direnişçilere çağrı ' ' başlığını taşıyan açıklamada Haşimi , Iraklıları , ' ' kendilerine hakim olarak , gösterilerin çemberini genişletmeye ' ' çağırdı .

Haşimi , Felluce ' de yaşanan olayın ardından ordunun ve güvenlik birimlerinin tavrında , barışçıl gösterilere karşı orantısız güç kullanma ve şiddet eğilimi yönünde değişiklik yaşandığını belirtti .

Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Haşimi , göstericilerin ve yetkililerin dikkatine sunduğu 6 maddelik talep listesinde şu maddelere yer verdi :

' ' Felluce ' de işlenen cinayetlerin vakit kaybetmeden Enbar ' daki yargı makamlarına intikal ettirilmesi , silahlı kuvvet mensuplarının işlediği suçtan dolayı Savunma Bakanı ' nın özür dilemesi , Irak genelinde düzenlenecek barışçıl gösterilerde aynı olayın tekrar edilmemesi yönünde söz verilmesi , Başbakan Nuri el - Maliki ' ye bağlı güvenlik birimlerinin El - Enbar dışına çekilmesi , il genelinde güvenliği ve kontrolü sağlamak amacıyla yerel polislerin görevlendirilmesi , saldırıda hayatını kaybeden ve yaralananların ailelerine tazminat ödenmesi . ' '

Felluce ' de , ' ' Dönüş yok ' ' adı altında bugün düzenlenen Maliki karşıtı gösterilerde , askerlerin protestoculara açtığı ateş sonucu 6 kişi hayatını kaybetmiş , 61 kişi yaralanmıştı .

El - Enbar iline bağlı Felluce kentinde bu akşam sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş , Felluce ' nin ileri gelenleri bir araya gelerek , ' ' 3 gün yas ilan edilmesi , ordunun şehirden çekilmesi , olayın sorumlularının cezalandırılması , Maliki Hükümeti ' nin görevi bırakması , ölenlere tazminat ödenmesi ve gösterilerin sürdürülmesini ' ' içeren kararlar almıştı .

Muhabir : Ahmed Nasr/Hacer Bal/ Mustafa Yıldız

Yayıncı : Tarkan Demir
Kaynak: AA