Küresel Piyasaların Önündeki Risklerden Biri Daha Ötelendi

Küresel piyasaların önündeki önemli risklerden biri olan ABD'deki borçlanma tavanı tehdidi dün akşam Temsilciler Meclisi'nde alınan kararla şimdilik ortadan kalktı.

Dün ABD'de açıklanan şirket bilançolarının genel olarak beklentilerden pozitif olması ve borçlanma tavanının ötelenmesinin etkisiyle hisse senedi piyasaları yükseliş kaydederken Apple'ın 4. çeyrek bilançosunun hayal kırıklığı yaratması yükselişi sınırladı. Dow Jones endeksi günü yüzde 0,49 oranında yükselişle 13.779 puandan kapatırken, Nasdaq endeksi ise iyi bilanço açıklayan şirketlerin ralli yapması ve Apple'ın sert bir şekilde düşmesinin birbirini dengelemesiyle günü yüzde 0,33 oranında yükselişe 3.153 puandan tamamladı.

Avrupa tarafında ise hisse senedi piyasaları dar bantta hareket etti ve karışık bir kapanış gerçekleşti. Almanya'da DAX endeksi önceki günkü sert dalgalanmaların ardından dün sakin seyretti ve günü yüzde 0,15 oranında yükselişle kapattı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,30 oranında yükselirken Fransa'da CAC 40 endeksi ise yüzde 0,40 oranında değer kaybetti.

Yurt içinde faizler salı günkü Merkez Bankası PPK kararlarının ardından gerilemeye devam etti ve gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 5,84'e geriledi. İMKB'de de pozitif havanın Moody's'in açıklamaları ile dağılmadığı görülüyor. Endeks düzeltme bekleyen çoğunluğun aksine yükselişini devam ettirerek kapanış rekorunu 86.000 puanın üzerine taşıdı ve günü 86.340,97 puandan kapattı.

Bugün Merkez Bankası haftalık bülteni ve Avrupa'da açıklanacak PMI verilerinin takip edileceğini belirten analistler, bu sabah Çin'de açıklanan imalat sanayi PMI verisinin beklentilerden iyi gelmesinin küresel piyasalar tarafından pozitif algılanabileceğini ifade etti.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.30 Almanya, ocak ayı PMI endeksleri

11.00 Avro bölgesi kasım ayı cari işlemler dengesi

11.00 Avro bölgesi ocak ayı PMI endeksleri

14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

15.58 ABD, ocak ayı PMI endeksleri

17.00 Avro bölgesi ocak ayı tüketici güven endeksi

Muhabir: Bekir Gürdamar

Yayıncı: Yılmaz Yıldız
Kaynak: AA