Aso Başkanı Nurettin Özdebir Açıklaması

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, kadın girişimcilere seslenerek, ''Ülkemizin kalkınması, ülkemizin gelişmesi, bu vahşi dünya rekabeti içerisinde varlığımızı her geçen gün geliştirerek ilerletebilmemiz açısından sizlere ihtiyacımız var'' dedi.

Ankara Sanayi Odası'nın koordinatörlüğünde çalışmalarını sürdüren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ankara Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanlığı devir teslim töreni ASO'nun Zafer Çağlayan Meclis Salonu'nda gerçekleşti.

Törende TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi eski başkanı Sevgi Daştan, görevini Birten Gökyay'a devretti.

Başkan yardımcılıklarına ise Ayşegül Çakmak Genç, Gökçe Pınar Çapanoğlu ve Nazlı Gülder Arıtürk Başar'ın getirildiği bildirildi.

Törende konuşan ASO Başkanı Özdebir, kadın ile erkeğin müşterek yaşam sürdüğünü belirterek, şu anda kadınların iş dünyasında rol üstlenerek Türk ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunduklarını belirtti.

Özdebir, kadın girişimcilerin sayısını artırmak gerektiğini vurgulayarak, ''Bizim artık size ihtiyacımız var. Zannetmeyin, o balolarda, sosyetik toplantılarda 'Hanımlar önden' deriz. Bu sefer gerçekten ihtiyacımız var. Ülkemizin kalkınması, ülkemizin gelişmesi, bu vahşi dünya rekabeti içerisinde varlığımızı her geçen gün geliştirerek ilerletebilmemiz açısından sizlere ihtiyacımız var'' dedi.

-Kadınlara ''Günebakan çiçeği'' benzetmesi-

TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Birten Gökyay da, konuşmasında görevi devraldığı Daştan'a çalışmalarından dolayı teşekkürlerini sunarken, duygulanarak gözyaşlarını tutamadı.

Gökyay, iş dünyasında ve oda çalışmalarında tüm kadınların varlığını ortaya koymakla yükümlü olduğunu belirterek, ''Biz sadece temsil görevi yapıyoruz ama hep birlikte çalışmazsak doğru bir sonuç alamayız'' dedi.

Gökyay kadınları ''Günebakan çiçeği''ne benzeterek, şöyle konuştu:

''Benzemek isteyeceğimiz bir çiçek varsa onun da günebakan olduğunu düşünüyoruz. Günebakanlar gibiyiz çünkü. Üretmek için hep güneşe, ışığa yöneliriz. Günebakan güneşe baka baka çok güzel görüntü ve binlerce çekirdek verir. İçindeki çekirdek yenir, kabuklarından da yararlanılır, çekirdeğin yağı da çıkarılır, yağından neler neler yapılır, sapından kökünden bile faydalanılır. Ne kadar üretken benzediğimiz çiçek. Aynı bizler gibi. Hani her işe koşarken nerdeyse dört vardiya çalışırız ya. Ama bir de kabuklarının yerlere atılması yok mu o da bizi üzüyor. Bundan da kadına karşı şiddeti çıkardığımı anlayabilirsiniz.''

TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi başkanlığını Gökyay'a devreden Sevgi Daştan da, kadının ekonomik, sosyal ve siyasal alandaki yerinin arzu ettikleri noktada olmadığını belirterek, ''Kadının toplum içindeki rolünü erkek ile aynı seviyeye taşıyamazsak toplumumuzun gelişimi, refahımız, huzurumuz ve gelecek nesillerin mutluluğu tehlikeye girecektir'' dedi.

Daştan, 24 yıldır çalışma hayatı içinde olduğunu belirterek, ''Herhangi bir ortaklığa girmek istediğimde veya yeni bir projeye çalışmaya başladığımda, çevremden eşim de olsa kardeşim de olsa 'rahmetli babam hariç' kadın olduğum için destek değil hep köstek gördüm. Bana hep 'Bu kadar uğraşıyorsun didiniyorsun da sonra ne olacak', 'Burnunun dikine gidiyorsun ama sonra üzüleceksin', 'sistem böyle sen mi değiştireceksin' gibi sözler söylediler. Ben bunlara kulaklarımı tıkayıp devam ettim'' diye konuştu.

Törende Hacettepe Konservatuvarı Yaylı Sazlar Bölümü sanatçıları müzik dinletisi gerçekleştirdi, ''Galeri Engürü'' adlı el sanatları sergisi açıldı.

Muhabir : Merve Özlem Çakır - Hüseyin Demir

Yayıncı : Hamdi Ateş
Kaynak: AA