Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu, Malili Güvenlik Güçlerini İnfaz Yapmakla Suçladı

Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu , Mali'de askerleri, radikallere misilleme yaparken onlarca kişiyi ''seri bir şekilde infaz etmekle'' ve diğer suistimallerde bulunmakla suçladı.

Merkezi Fransa'da bulunan FIDH, Malili güvenlik güçlerinin, yeni çatışmaların başladığı 10 Ocak'tan bu yana aralarında Tuareglerin de bulunduğu 33 kişinin öldürülmesinin arkasında olduğunu savundu.

FIDH'den yapılan açıklamada, Malili güvenlik güçlerinin özellikle çatışmaların yaşandığı bölgede yer alan Sevare, Mopti, Niono ve diğer şehirlerde ''seri bir şekilde infazlar'' yürüttüğüne işaret edildi.

Sevare'de bir askeri kampta, yakınındaki bir otobüs durağında ve hastanede 11 kişinin öldürüldüğü belirtilen açıklamada, diğer 20 infaz sonrasında da cesetlerin ''aceleyle özellikle de kuyulara gömüldüğü'' yönünde ''güvenilir bilginin'' elde edildiği bildirildi.

Açıklamada, Mali askerlerinin, Niono'da da 2 Tuaregi öldürdüğü ifade edilirken, örgüte ''diğer seri infaz iddialarının gelişinin sürdüğü'' vurgulandı.

Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu, başkent Bamako'da onlarca Tuaregin evlerinin Mali askerleri tarafından basıldığını ve evlerin bazen yağmalandığını da belirtti.

Acıklamada, tüm kurbanların, silahlı gruplarla ilişkileri olmak veya casuslukla, silah bulundurmakla ya da kimlik belgelerini gösterememekle suçlandıkları veya ''sadece etnik kimlikleri nedeniyle hedef alındıkları'' kaydedildi.

Edindiği bilginin kaynaklarını açıklamayan FIDH, suçları araştıracak ve sorumluları cezalandıracak bağımsız bir komisyon oluşturulması çağrısında da bulundu.

Muhabir: Gamze Türkoğlu Oğuz/ AP

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA