Bilgesam Araştırma Koordinatörü ve Afrika Uzmanı Öztürk Açıklaması

Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi Araştırma Koordinatörü ve Afrika Uzmanı Hasan Öztürk, ''Askeri müdahale, aşiretlerin yapısını bozarak yardım sağlayıcı rollerinin azalttı. Yazın yaşanması muhtemel kuraklık ve açlığın trajediye dönüşmesinden endişe ediliyor'' dedi.

Fransa'nın Mali'ye askeri müdahalesini AA muhabirine değerlendiren Öztürk, olayların başladığı 10 Ocak'tan itibaren bölgede çatışmaların giderek şiddetlenmesinin, Batı Afrika'da bir insanlık trajedisi yaşanması endişesini ortaya çıkardığını kaydetti.

BM'nin Mali, Moritanya, Nijer ve Tunus'ta 1 milyondan fazla insan için yaptığı acil yardım çağrısını hatırlatan Öztürk, Somali'de bir önceki yıl yaşananın benzeri bir kuraklığın, 2012 yazında Mali'de yaşandığını fakat konunun dünya ve Türkiye gündeminde yer almadığını dile getirdi.

Afrika'nın Batı Sahra bölgesinde 10 milyondan fazla insanın halen yardıma muhtaç olmasına rağmen, Mali'nin Fransa'nın askeri müdahalesiyle dünya gündemine geldiğini belirten Öztürk, şunları söyledi:

''Savaşın yapıldığı yerlerde yerleşim yok, kuzeydeki çöl bölgesinde dağınık vaziyette yaşayanların sayısı 500 bini dahi bulmuyor. Bölge halkı Nijer'e ve Mali'nin güneyindeki kamplara kaçtı.''

Devletin düzenli bir yapılanmasının bulunmadığı Mali'de insanların ihtiyaçlarını aşiretlerin karşıladığını belirten Öztürk, bölgede sadece siyasi hesapların yapıldığını ve insani açıdan bakılmadığını kaydetti.

İHH Afrika Direktörü Serhat Orakçı da, Afrika ve Fransız askerlerinin Tuareg etnik grubunu temsil eden Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi , Ensaruddin, Mağrib el-Kaidesi , Batı Afrika Tevhid ve Cihad Hareketi ve diğer silahlı gruplarla mücadelesi devam ederken, Mali halkının çatışmaların yaşandığı bölgelerden kaçarak ülkenin güneyindeki kamplara sığınmaya başladığını ifade etti.

Mali'nin kuzeyi ile güneyi arasında etnik farklılıkların olduğunun dile getiren Orakçı, askeri operasyonun, çatışmaların çevre ülkelere de sıçrayarak bölgesel boyuta ulaşma riski taşıdığını hatırlattı.

Uzmanlar Fransız yetkililerin, Mali'ye yapılan askeri müdahaleyi 'uluslararası terörle mücadelede yeni bir aşama' olarak nitelendirmesini, ABD'nin 11 Eylül saldırısı sonrasında Afganistan ve Irak'ta başlattığı kampanyaya benzetiyor. Çatışmaların diğer Batı Afrika ülkelerine de sıçrayarak uzun yıllar devam etmesinden ve bölgede bir insanlık trajedisine dönüşmesinden endişe ediliyor.

-Fransa'nın askeri müdahalesi-

Mali hükümetinin, ülkenin kuzeyinde yaşananları ileri sürerek Birleşmiş Milletler'den askeri müdahale talebinde bulunmasının ardından, Fransa'nın isyancıların Bamako'ya yakın stratejik kentleri ele geçirmesini gerekçe göstererek başlattığı hava operasyonuyla başlayan süreç, şöyle devam etti:

20 Aralık, BM, Afrika ülkelerinin önderliğinde yürütülecek askeri müdahale planını kabul etti. Misyona, 'Afrika Öncülüğünde Uluslararası Destek Misyonu' ismi verildi.

10 Ocak, İslamcı gruplar ilk kez güneye inerek Mali'nin merkezi şehirlerinden Konna'yı ele geçirdi.

11 Ocak, Fransa'nın Mali'de radikal unsurlar olarak nitelendirdiği silahlı grupları bölgeden çıkarmak için başlattığı operasyonla ilgili Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ''gerektiği kadar devam edecek'' dedi.

12 Ocak, Batı Afrika ülkeleri, Eylül'de yapılması planlanan Mali'ye askerlerin konuşlanmasına izin vererek süreci hızlandırdı.

14 Ocak, İslamcı gruplar Konna'dan daha güneydeki Diably şehrini ele geçirdi.

17 Ocak, Fransa'nın askeri gücüne destek olmak için ilk Batı Afrika gücü ülkeye ulaştı.

18 Ocak, Konna İslamcı gruplardan geri alındı.

21 Ocak, Fransa'nın hava bombardımanının ardından, Fransız ve Mali güçleri Diably'nin kontrolünü ele geçirdi.

22 Ocak, Mali'nin silahlı isyancıların tehdidi altında olduğunu dile getiren Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Fransa'nın Mali'nin çağrısına cevap vererek bölgeye asker göndermesinden memnuniyet duyduğunu yineleyerek, ülkenin uluslararası toplumun desteğine ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Bugün sabah saatlerinde ABD'nin Mali'ye asker ve askeri malzeme sevkıyatı için Fransa'ya destek vermeye başladığı bildirildi.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü George Little, C-17 tipi beş uçak ile Mali'ye 80'den fazla asker ve 124 ton askeri malzeme sevk edildiğini açıkladı.

-Süreç nasıl başladı-

Mali'nin başkenti Bamako'da 22 Mart 2012'de Yüzbaşı Amadou Sanago önderliğinde, merkezi hükümete karşı darbe yapılmış, Batı Afrika Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın Mali'nin üyeliğini askıya alması, uluslararası kamuoyunun Mali'ye ambargo uygulamasına neden olmuştu.

Mali ordu sözcüsü Modyibu Teravari, ''Ülkemizde, hiçbir dini ve etnik gruba karşı savaşmıyoruz'' diyerek, Mali ordusunun yürüttüğü, Fransa ve diğer Afrika ülkelerinin yardım ettiği askeri operasyonun, herkes tarafından desteklenmesini istediklerini belirtmişti.

Muhabir: Ahmet Esad Şani

Yayıncı: Ekrem Kaftan
Kaynak: AA