Chp Milletvekili Dilek Yılmaz’dan 5084 Sayılı Teşvik Açıklaması

CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, 2004 yılından bu yana uygulanan ve 31 Aralıkta sona eren 5084 sayılı teşvik uygulamasının uzatılmasını istediklerini söyledi.

Uşak’taki 39 bin işçinin 5084 sayılı teşvikten yararlandığını da söyleyen Yılmaz, “5084 uzatılmazsa bu insanların çoğu işlerini kaybedecek ve işsizlik artacak” dedi.

CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, aralarında Uşak’ın da bulunduğu 49 ilde uygulanan 5084 sayılı teşvik kanunu hakkında Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün yanıtlaması istemiyle Meclis başkanlığına yazılı soru önergesi verdiğini bildirdi. 2004 yılından beri 5084 sayılı teşvik kapsamında 49 ilde vergi, sigorta primi ve enerji desteği uygulandığını ve bu illerdeki işletmelerin bu sayede ayakta kaldığını iddia eden Dilek Akagün Yılmaz, “5084 uygulaması sone erdirildi. Dünya ve Avrupa ülkelerindeki ekonomik krizin yansımaları 5084 sonrası bu 49 ilimizde daha ağır hissedilecek” dedi.

Uşak’ın tekstil başta olmak üzere bir çok sektörde öncü olduğunu ancak hiçbir devlet yatırımı alamadığını da iddia eden Dilek Akagün Yılmaz, “ Uşak tekstil teleflerinin geri dönüşümünü sağlayarak tarlasız pamuk üretimi yapan, pet şişe geri dönüşümünü sağlayarak elyaf üretimi yapan, Türkiye’deki battaniye üretiminin yüzde doksanını gerçekleştiren, deri ve seramik sektöründe gelişme vaat eden bir ildir. Üstelik Uşak’ta devlet eliyle yapılan hiçbir yatırım yoktur Buna rağmen Uşak’lıların kendilerinin kurduğu ilk şeker fabrikası olan Şeker Farikası da özelleştirme kapsamındadır. Orta Doğu ülkelerindeki savaş ortamı ve Avrupa’daki kriz nedeniyle Uşak sanayicisinin ihracatı ciddi olarak düşmüştür. 5084 sayılı yasadan kaynaklanan teşviklerin sona ermesiyle beraber 6 bin 240 işyeri ve 39 bin işçi çok zor durumda kalacaktır. Bu tabla karşısında ilimizdeki işsizlik artacaktır. Biz bu sebeplerden dolayı 5084’ün uzatılmasını istiyoruz” dedi.

Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün cevaplaması amacıyla meclise verdiği yazılı soru önergesine de değinen Yılmaz, önergede Bakan Ergün’e şu soruları sorduğunu ifade etti; “ Uşak ilini de kapsayacak şekilde 5084 sayılı yasa ile getirilen vergi, sigorta primi ve enerji desteklerinin uzatılması yönünde bir çalışmanız var mıdır? 5084 sayılı yasa ile sağlanan teşviklerin süresi uzatılmayacak ise Uşak ekonomisinin ayakta kalabilmesi için başkaca tedbirler almayı düşünüyor musunuz? Uşak’ta 31.12.2012 tarihinde sona erecek teşviklerin ardından ortaya çıkabilecek iflaslar ve işsizlikle ilgili nasıl önlemler almayı öngörüyorsunuz?”
Kaynak: İHA