Yargılanan 9 Sanığa 78 Yıl Hapis Cezası Verildi

Erzurum'da, çıkar amaçlı silahlı suç örgütü kurmak ve örgüt faaliyetleri kapsamında tefecilik, adam yaralama, gasp ve kumar oynatmak gibi suçları işledikleri iddiasıyla yargılanan 9 sanığa 78 yıl hapis cezası verildi.

Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün yapılan karar duruşmasında, tutuklu sanıklar Zafer Koçak, Murat Koçak, Fırat Koçak ve Poyraz Davut Taşdemir ile tutuksuz yargılanan Murat Çeliker, İbrahim Koçak, İlhan Şadeve, Kadir Bostan, Ferhat Koçak sanıkların avukatları ve yakınları hazır bulundu.

Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, sanıklardan Son savunmalarını yapmalarını istemesi üzerine söz alan sanık Fırat Koçak, ''Ben kimseyi tehdit etmedim, kimseyi yaralamadım, kapı komşuma borç para verdim, adım tefeciye çıktı. Kumar oynattığım, yağma yaptığım konusundaki iddialar asılsızdır. Benim suç örgütü lideri olduğum konusunda iddia makamının suçlamaları tamamen asılsızdır. Bir yıla aşkındır suçsuz, günahsız cezaevindeyim. Gözaltına alındığım gün, bir bebeğim dünyaya geldi, bir yaşına giren bebeğimi bir defa dahi olun henüz kucağıma alamadım. Üzerime atılı bulunan tüm suçlamaları reddediyorum ve tahliyemi istiyorum'' dedi.

Sanıklardan Zafer Koçak ise örgüt üyeliğinden bir yıla aşkın bir süredir cezaevinde yattığını, hiç kimseye örgüt kurması veya örgüt üyesi olması için talimat vermediğini iddia ederek, mahkeme heyetinden tahliyesini talep etti.

Söz alan diğer tutuklu ve tutuksuz sanıklar da örgütün anlamını mahkeme huzurunda öğrendiklerini, suç işlemek için örgüt kurmak için bir araya geldikleri konusundaki iddiaların asılsız olduğunu dile getirip tahliyelerini istedi.

Mahkeme Başkanı Kahya, sanıkların savunmalarını tamamlamalarının ardından sanık avukatlarına müvekkilleriyle ilgili Son savunmalarını yapmalarını istedi. Müvekkillerinin bazı küçük suçlar işlemiş olabileceklerini dile getiren avukatlar, ancak iddia edildiği gibi müvekkillerinin suç işlemek amacıyla örgüt kurmadıklarını ve örgütsel faaliyetler içinde olmadıklarını ifade ederek tahliyeleri talebinde bulundu.

Verilen bir saatlik aranın ardından toplanan mahkeme heyetinin kararını açıklayan Mahkeme Başkanı Kahya, sanıklardan, Zafer Koçak'a 11 yıl 11 ay, İbrahim Koçak'a 2 yıl 10 ay 5 gün, Fırat Koçak'a 19 yıl 5 ay 25 gün, Murat Çeliker 2 yıl 6 ay, İlhan Şadeve'ye 2 yıl 6 ay, Ümit Turhan'a bir yıl 10 ay 15 gün, Kadir Bostan'a 1 yıl 10 ay 15 gün ve Yasin Kızılkaya'ya da bir yıl 3 ay hapis cezası verildiğini açıkladı.

Mahkeme heyeti, sanıklardan Kadir Bostan ve Yasin Kızılkaya'ya verilen hapis cezasının başka bir suç işlememek üzere 5 yıl ertelenmesine karar verdi.

Muhabir: Hasan Özkal

Yayıncı: Erdem Gültekin
Kaynak: AA