Afad Başkanı Oktay, Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Kenney İle Görüştü

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Telhamut kampında çıkan yangınla ilgili olarak, “Bugünkü yangında bir nargile olayı.

İçeride nargile içmesinden kaynaklanan, o şekilde başlayan yangın. Kamp yönetiminin, kimsenin haberi yok” dedi.

AFAD Başkanı Fuat Oktay, Kanada Vatandaşlık, Göçmenlik ve Çok Kültürlülük Bakanı Jason Kenney ile AFAD Genel Merkezi'nde bir araya geldi. Birçok konuda Türkiye ile Kanada’nın işbirliği yapabileceğini dile getiren Oktay, "Türkiye, Suriyelilere yardım konusunda elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışmaktadır. Suriyelileri misafir olarak görüyoruz" dedi

Oktay, Türkiye’nin yardımlarının Suriyelilerin hayatlarını kolaylaştırmak için yapıldığını belirterek, “Şu anda 14-15 kampımız var. İki kampımız inşa halinde. Birçok konuda işbirliği yapabiliriz” diye konuştu

AFAD’ın geniş kapsamlı bir kuruluş olduğuna işaret eden Oktay, “AFAD, özellikle insani konularda Suriyeli misafirlerin her şeyiyle ilgileniyor. Kamplarda bazı projeleri gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.

Kamplardaki projelere ve Suriye tarafına insani yardım götürme konusunda yardımcı olabileceklerini ifade eden Oktay, “Ekmek temel yardım ihtiyaç maddesidir. Suriye’de ekmeğe çok ihtiyaç var. Sadece gıda, giyinme konusunda değil aynı zamanda yeni kamplar, hastaneler, okullar inşa etme konusunda işbirliği yapabiliriz” dedi.

TELHAMUT KAMPINDA ÇIKAN YANGIN Oktay, bir gazetecinin bugün Şanlıurfa Ceylanpınar’da bulunan Telhamut kampında çıkan yangınla ilgili sorusu üzerine, yangının alınan tüm tedbirlere rağmen çıktığını ifade etti.

Oktay, Suriyeli misafirlere yangın olayının çıkmaması için radyatör verildiğini belirterek, “Buna rağmen kamplarımızda kalan misafirlerimizin dikkatsizliğinden veya kendilerinin daha farklı şeyler yakmak istemelerinden kaynaklanmaktadır. Bugünkü yangında bir nargile olayı. İçeride nargile içmesinden kaynaklanan, o şekilde başlayan yangın. Kamp yönetiminin, kimsenin haberi yok” dedi.

Suriyeli sığınmacıların sayısı hakkında da bilgi veren Oktay, “Suriyeli sığınmacı sayımız 155 bine yaklaştı. Onun ötesinde de 100 bin kadar da kampların dışında bir sayımız var. Toplam şu anda Türkiye’de 250 bin Suriyeli misafirimizi konuk ediyor” şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan’ın İslahiye kampına yönelik ziyaretinin hazırlıklarının sorulması üzerine Oktay, "Biz zaten her an hazırız. Her an, her türlü hizmeti sağlıyoruz. Başbakanımız ziyaret ettiğinde de mevcut durumu görecektir” yanıtını verdi. KANADALI BAKAN KENNEY Kanada Vatandaşlık, Göçmenlik ve Çok Kültürlülük Bakanı Kenney, İslahiye’de bulunan Suriyelilerin kamplarını ziyaret ettiğini ve kamplardan çok etkilendiğini dile getirdi. Türkiye’nin bu konuda büyük bir çaba sarf ettiğini vurgulayan Kenney, Kanada’nın Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği aracılığıyla Ürdün ve Lübnan’a ve Birleşmiş Milletler aracılığı ile Suriye içinde şiddetten kaçanlara yardım ettiklerini kaydetti.

Kenney, Türkiye ile ortak çalışmaların yapılabileceğini belirterek, “Türk Kızılay’ına 1,5 milyon dolar tutarında yardım yapacağımızı dün açıklamıştık. Dışişleri Bakanı, Türkiye’ye nasıl yardım edebileceğimiz hakkında sizinle konuşabileceğimizi söyledi” dedi.

Bir gazetecinin 1,5 milyon dolarlık yardımın dışında ne gibi yardımlar yapmayı planladıklarını sorması üzerine Kenney, "Kanada’nın en büyük yardım yapan ülkelerden biridir. Kanada, Suriyelilere 23,5 milyon dolar yardım yaptı. Türkiye’nin büyük bir yük ile karşı karşıya olduğunu biliyoruz. Bu yükle baş etmek için Türkiye’ye yardım yollarını arıyoruz” cevabını verdi

Kaynak: İHA