Bir fincan kahve, sekiz kızın kurtuluşu oldu

Dicle Kaymakamı Çağlayan Kaya bir ayda 8 kız çocuğunu zorla evlendirilmekten kurtarıp okula kazandırdı. Tıpkı kendisinden 27 yaş büyük eniştesine verilmek istenen 13 yaşındaki S.E. gibi

Bir fincan kahve, sekiz kızın kurtuluşu oldu
Türkiye'nin kanayan yarası çocuk gelinler.. Özellikle Güneydoğu'da kimi başlık parası, kimi beşik kertmesi, kimi de berdel usulüyle evlendiriliyor. Bu yaraya kendi ilçesinde neşter atan Diyarbakır'ın Dicle ilçesi Kayma- kamı Çağlayan Kaya, başlat- tığı 'Bir fincan kahve ' projesiyle, bir ayda yaşları 12-16 arasında değişen tam 8 kız çocuğunu kurtardı. Bazılarının ailesi ikna edildi, bazıları da ailelerinden alınıp, Çocuk Yuvası'na yerleştirildi. Aynı durumda çok sayıda kız çocuğu olduğunu söyleyen Kaya, bu kızları da kurtarmaya kararlı. Kaymakamlık, kurtardığı kızların eğitim masraflarını da karşılıyor.

ÇOCUKLARI BİLE ONDAN BÜYÜKTÜ
Henüz 13 yaşındaki S.E., kaderi kaymakam sayesinde değişen şanslı azınlığın bir üyesi... Geçtiğimiz ağustos ayında Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde meydana gelen trafik kazasında annesi F.E. ile ablası E.A.'yı kaybetti. Bir yandan anne ve ablasını kaybetmenin acısını yaşayan küçük kız, bir yandan da 2 engelli kardeşi ile ablasının 3 çocuğuna bakmak zorunda kaldı. Bir gün eve gelen babasının 'Seni eniştenle evlendiriyorum, yeğenlerine annelik edeceksin ' sözleriyle de şaşkına döndü. Ölen ablasının çocukları bile kendisinden büyüktü. Daha sokakta oynayan bir çocukken, kendisinden 27 yaş büyük eniştesiyle evlenip, yeğenlerine bakması isteniyordu. Eniştesi ise eşini henüz 4 ay önce kaybetmesine rağmen çoktan evlilik hazırlıklarına başlamıştı bile... Çaresiz kalan küçük kız, bir gün okulda gözyaşları içinde arkadaşlarına içini döküp, 'Babam beni eniştemle evlendiriyor ' dedi. Arkadaşları da durumu öğretmene bildirdi. Rehber öğretmen hemen konuyu Kaymakam Çağlayan Kaya ile paylaştı. Ekipler babayla görüştü ancak bu girişim sonuç vermedi. Baba kızını eniştesiyle evlendirmeye kararlıydı. Bunun üzerine Kaymakamlık 40 yaşındaki enişteyi tespit etti ve kaymakamlığa çağırdı. Enişte ile de görüşmeler yapıldı ve ikna olan enişte evlilikten vazgeçti ancak baba ısrarlıydı.

BABASI İLE KIZI GÖZLEM ALTINDA
Son çare olarak S.E., ailesinden alınıp, Diyarbakır'daki çocuk yuvasına yerleştirildi. Baba hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Ancak baba bir süre sonra pişman olduğunu, yaptığı hatayı anladığını söyleyip, kızını geri almak istedi. Yuvadan alınan küçük kız da öğrenimine kaldığı yerden devam etmesi koşuluyla babasına geri verildi. Ekipler babayı ve küçük kızı takip altına aldı. S.E.'nin babası, küçük kızı tekrar evlendirmeye kalkışırsa, hemen müdahale edilip buna mani olunacak.

KURDUĞU EKİPLE KAPI KAPI GEZDİ
Bir yıldır Dicle'de görev yapan Kaymakam Çağlayan Kaya (üstte takım elbiseli), proje kapsamında hem ilçede hem de köy ve mezralarda özellikle kız çocuklarının okula kazandırılması için bir ekip kurdu. Bu ekipte sınıf ve rehber öğretmen ile bir idareci de yer aldı. Ekip, öğrenci ailelerini ziyaret edip sorunlarını dinledi. Ailede kaç çocuk olduğu, yaş grupları ve öğrenim durumları gibi bilgiler mercek altına alındı. Kız çocuklarının neden okula gönderilmediği üzerinde duran kaymakamlığa verilen yanıtsa aynı oldu: 'Parasızlık... ' Kaymakamlık, ailelere para ve gıda yardımında bulunurken, zorla evlendirilmek istenen kız çocukları da tespit edildi. Çocuk gelin olmaktan kurtarılan kız çocukları ailelerinden alınıp, Diyarbakır'daki çocuk yuvasına yerleştirildi. Bazı aileler pişman olup kızlarını geri alırken, evlilikte direnen aileler için suç duyurusunda bulunuldu. Kızlarını geri alan aileler ise başıboş bırakılmıyor. Oluşturulan ekip, kız çocuğunun yaşam şartlarını, psikolojik durumunu gözlüyor. Ayrıca kız çocuklarından gerek kendileri, gerekse arkadaşları için ihbarda bulunmaları isteniyor.