Mali Ordusu Konna Kentini Ele Geçirdi

Batı Afrika ülkesi Mali'de ordu birliklerinin, kuzeydeki Konna kentini silahlı gruplardan geri aldığı bildirildi.

Mopti bölgesi askeri harekat merkezinde yetkili komutan Liftinanet Osman Fani, ''Çatışmalarda 100'den fazla silahlı isyancı öldürerek şehri tamamiyle ele geçirdik'' dedi.

Hükümet kontrolündeki Konna kenti önceki gün kuzeyde savaşan Ensaruddin hareketi tarafından ele geçirilmişti.

Öte yandan Ensaruddin hareketi komutanlarından Ömer Veled Hamaha Son 24 saat içinde iki Fransız helikopteri düşürdüklerini ileri sürdü.

Moritanya haber ajansına açıklamada bulunan Hamaha, ''Biri dün gece biri bugün iki helikopter düşürdük, doğrusu kaç Fransız askeri öldü henüz netleştiremedik'' ifadesini kullandı.

Hamaha, hareketin hakimiyeti altındaki şehirleri Sonuna kadar savunacağını da kaydetti.

Mali'de Ocak 2012'de ülkenin kuzeyi silahlı grupların kontrolüne geçmiş ve mart ayında da askeri darbe olmuştu. Silahlı grupların, bölgedeki hakimiyetleri oluşan iktidar boşluğu nedeniyle daha da genişlemişti. Başlarda yerel Tuareglerle ittifak kuran radikal gruplardan Ensaruddin ile Tevhid ve Cihad hareketi, daha Sonra Tuaregleri dışlayarak bölgedeki başlıca kentlerde denetimi ele geçirmişti.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu ve Afrika Birliği, kuzeydeki gruplara yönelik uluslararası askeri müdahale için BM Güvenlik Konseyi'ne başvurmuş ve Konsey'den şartlı onay verilmişti.

Fransa bugün Mali'deki askeri çatışmalara aktif bir şekilde müdahalede bulundu.

Muhabir: Sidi Veled / Mustafa Yıldız

Yayıncı: İbrahim Uyar
Kaynak: AA