Ak Partil'i Orhan: Uludere’de Ölenlerin Çoğu Kurtulabilirdi

AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan, Şırnak’ın Uludere ilçesinde geçen yıl terörist zannedilerek vurulan 34 kaçakçı ile ilgili önemli bir açıklamada bulundu.

Orhan, insansız hava araçlarının görüntülerinden öldürülen kişilerin kaçakçı olduğunun anlaşıldığını söyledi.

TBMM Uludere Alt Komisyonu üyesi Gülşen Orhan, "Araştırmamızda umursamazlık var. Heron görüntülerinde insanların elinde ne olduğu anlaşılmıyor ancak insan ve hayvan ayrımı yapılabiliyor. Birkaç grup bir tepeye ulaşıyor, biraz duruyor. Bu sırada birinci bombalama yapılıyor. Arkalarından gelen diğer gruplar kaçmıyor bombalamaya karşı mücadele vermiyor. Bana göre bu sırada o grupların kaçakçı mı militan mı olduğu anlaşılabilirdi. Bu şekilde ilk bombalamadan kurtulanlar yaşayabilirdi.” dedi.

Bir internet sitesine açıklamalarda bulunan Orhan, bu ay içinde Uludere raporunu da açıklayacaklarını söyledi.

Bombalama olayından bir ay önce istihbarat raporlarına göre bir grup PKK’lının sınırdan geçmek için hazırlık yaptığı bilgisinin yer aldığını anlatan Orhan, “Bu istihbarat raporlarında PKK’lı grup arasında yönetici kadrosunda olanlar var. Bombalamanın olduğu gece de bir grup sınırdan geçmek için hazırlık yapıyor. Bölgede askerler, komutanların kırsaldan müdahale etmek için hazırlık yaptığını ancak üst komutanlıklardan gelen emir üzerine durduklarını ve savaş uçaklarının bombalama yaptığını belirtiyor. Yani inisiyatif bölgedeki komutanlarda değil. Kaymakam ve diğer yöneticiler bu olaydan hiçbir şekilde haberdar edilmediklerini belirtiyor. Bu da bölgedeki askerlerin kendilerini bağımsız gibi gördüklerini gösteriyor. Hâlbuki onlar ildeki yöneticilerin emri altındadır. Tabi bu da başlı başına bir sorundur.” diye konuştu.

Kaçakçıların Kuzey Irak’a gidip gelmesinin 3 saat sürdüğünü anlatan Orhan, “Bu sırada istihbarat birimleri köyden durumu öğrenebilirdi. Bunların PKK’lı mı yoksa kaçakçı mı diye. Birinci grup bombalandığı zaman diğer gruplar yerinden ayrılmıyor ve kaçmıyor. İnsan buradan bile anlar ki bunların kaçakçı olduğunu. Bu kadar hata bir arada yapılmamalıydı.” şeklinde konuştu.