''Geçiş Hükümeti'' Çalışmalarına Başladı

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun geçiş hükümeti çalışmalarına başladığı bildirildi.

''Geçiş Hükümeti'' Çalışmalarına Başladı
SMDK, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'nin daveti üzerine Londra'da düşünce kuruluşu Wilton Park'ta düzenlenen toplantıya katıldı.

İki gün süren toplantı sonrasında SMDK'dan yapılan yazılı açıklamada, ''SMDK Suriye'de geçiş hükümeti kurma çalışmalarına başladı.

Askeri çalışmaların Genelkurmay Başkanlığı çatısı altında birleştirilmesiyle fiili olarak geçiş hükümeti çalışmaları başlamış oldu. Geçiş hükümetinde yönetimin çekirdeğini teknokratlar oluşturacak. Hükümette olup rejimden ayrıldığını ilan etmeyen teknokratlar ve siyasilerle birlikte çalışılacak'' ifadesi kullanıldı.

Toplantılar sırasında SMDK'nın geçiş dönemiyle ilgili sunduğu tasarıda, ''en az can ve mal kaybıyla devrimin ilkelerinden taviz verilmeden, devlet müesseselerinin çalışmasının sürdürülmesi, Suriye rejiminden ayrılan siyasilerle beraber çalışılarak geçiş dönemine geçilmesinin öngörüldüğü''nün belirtildiği kaydedildi.

Sunulan tasarının, ''askerin karargahına döndüğü, sivillerin silah bıraktığı ve ülkenin yeniden inşasında ulusal birliğin hedeflendiği bir geçiş dönemi vizyonuna sahip olduğu'' bildirildi.

SMDK, uluslararası topluma, Suriye rejiminin geriye kalan meşruiyetini de çekerek, Arap Birliği'nde ve Birleşmiş Milletler'de koalisyona ve ondan doğan hükümete bir koltuk verilmesi, rejimin el konulan mallarının koalisyona teslim edilmesi çağrısında bulundu. Marakeş'teki Suriye'nin Dostları Konferansı'nda verilen vaatlerin yerine getirilmesini talep eden SMDK, Suriye Dostları ülkelerine Suriye halkının isteklerine verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

SMDK'nın açıklamasında ayrıca, ''Esed ve güvenlik güçleri yerinde kaldıkça siyasi bir çözümün gerçekleşemeyeceği'' vurgulandı.

Muhabir: Ali Semerci-Hacer Başer/Mustafa Yıldız

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA