Geçen Yıl Bölgeden Önceki Yıla Göre Yaklaşık Yüzde 9 Artışla 3,7 Milyar Dolarlık Tarımsal Ürün İhracatı Yapıldı

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde tarım ürünü ihracatı yapan 7 birlik, 2012 yılında önceki yıla göre yaklaşık yüzde 9 artışla 3,7 milyar dolar ihracat yaptı. Türkiye toplam tarımsal ürün ihracatının yüzde 20'sini karşılayan birliklerin 2013 hedefi 4 milyar dolar olarak belirlendi.

EİB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'nin en önemli tarımsal üretim ve ihraç merkezlerinden birisi olan Ege Bölgesi'nde 2012 yılında 3 milyar 735 milyon 250 bin dolarlık tarımsal ürün ihracatı yapıldı. 2011 yılına göre yaklaşık yüzde 9'luk ihracat artışı yakalayan Ege Bölgesi'nin 2013 yılı tarımsal ürün ihracat hedefi ise 4 milyar dolar olarak belirlendi.

2012 yılında Ege Bölgesi'nden en fazla tarım ürünleri ihracatı Almanya'ya yapılırken, Almanya'yı ABD, Irak, İngiltere ve Hollanda takip etti.

İhracatta ilk sırayı çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru inciri dünya pazarlarına ulaştıran Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği aldı.

Geçen yıl ihracatını en fazla arttıran tarım ürünleri sektörü olan tütün sektörü yüzde 27'lik artışla 828 milyon 979 bin dolar ihracat yaptı ve tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaştı.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, 2012 yılında Ege Bölgesi'nde sanayi ürünleri ihracatının gerilediği, maden ürünleri ihracatının yerinde saydığı bir ortamda tarım ürünleri ihracatının yüzde 9 artış gösterdiğini kaydetti.

2013 tarımsal ürün ihracat hedefinin 4 milyar dolar olduğunu belirten Türkmenoğlu, açıklamada ''Dünya genelinde yaşanan ekonomik ve siyasi krizlerden en az etkilenen tarım ürünleri ihracatı oluyor. Destek mekanizmalarının rekabet ettiğimiz ülkelerdeki gibi işletilmesi halinde ihracatımız çok daha fazla artacaktır'' ifadelerine yer verdi.

Muhabir: Tolga Albay

Yayıncı: Hamdi Ateş
Kaynak: AA