Başkan Ergün Hafsa Sultan Mahallesi'ne İmar Planını Anlattı

Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, haftalık mahalle ziyaretleri kapsamında Hafsa Sultan Mahallesi’ni ziyaret etti.

Başkan Ergün Hafsa Sultan Mahallesi'ne İmar Planını Anlattı
Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün Hafsa Sultan Mahallesi ziyaretine Belediye Başkan Yardımcıları Mimar Azmi Açıkdil, Hasan Eryılmaz, Cem Çöllü, Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Köroğlu, MHP İl Başkanı Tamer Akkal, Merkez İlçe Başkanı Engin Kabadağ, Ülkü Ocakları İl Başkanı Onur Pabuççuoğlu, Hafsa Sultan Mahallesi Muhtarı Bektaş Kılınç, Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Eşref Yılmaz, Fatih Mahallesi Muhtarı Mustafa Eren ve Hafsa Sultan Mahallesi sakinleri katıldı.

Başkan Ergün ve beraberindekiler, mahalle kıraathanesinde vatandaşlarla bir araya geldi. Burada bir açıklama yapan Hafsa Sultan Mahallesi Muhtarı Bektaş Kılınç, mahallelerinin en büyük sorununun imar sorunu olduğunu ifade etti.

Bir dönem yapılan çalışmayla birçok mağduriyetin doğduğunu hatırlatan Kılınç, mevcut yönetim tarafından hazırlanan planın 5 Şubat tarihli Belediye Meclis Toplantısı’nda görüşülmek üzere İmar Komisyonu’na sevk edildiğini belirtti.

Kılınç, bu tarihe kadar mahalle sakinlerinin bilinçlenmesini ve karar aşamasına gelmeleri gerektiğini istedi. Kılınç, ayrıca mahallelerinin eksikleri ile ilgili talepleri de sıraladı.

“ESKİ PLAN HAKLARI ELDE ETME KONUSUNDA SIKINTI GETİRİYORDU”

Kılınç’ın ardından Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Eşref Yılmaz söz aldı. İmar konusunda vatandaşların mağdur edilmeyeceği bir yöntem bulunması gerektiğini dile getiren Yılmaz, konunun mahallelerde sandıklar kurularak vatandaşa sorulmasını istedi. Fatih Mahallesi Muhtarı Mustafa Eren ise, konu ile ilgili konuşmak istemediğini belirtti.

4 mahalleyi ilgilendiren imar çalışmalarının geçen dönemde başlatıldığını, göreve geldiklerinde bununla ilgili çalışmayı devam ettirdiklerini hatırlatan Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Bu 4 mahallenin sınırları noktasında belli bir çalışma yapıldı. Bu çalışma kapsamında çeşitli sıkıntılı günleri yaşadık. Meclisimizin almış olduğu karar doğrultusunda bu planın iptali yapıldı ve yeni bir plan yapılması kararı da arkasından eklendi. Neden iptal edildi, ilk yapılan imar düzenlemesi, insanların yapılaşmadaki sıkıntılarını ve tekrar haklarını elde etme noktasında sıkıntı getiriyordu. Yani işin açıkçası, 7 katlı bir imar çalışmasıydı” dedi.

“KESİNLİKLE BİR ZORLAMA YA DA HİSSELENDİRME YOK”

Bu süreçle birlikte Manisa’nın genel imar planı çalışmalarının meclise geldiğini de hatırlatan Başkan Ergün, “Bu imar planın yapılma safhasında olması sebebiyle, sadece bu 4 mahalle ile ilgili yeni bir plan çalışması başlattık. Yaklaşık 5-6 aylık bir çalışmanın arkasından da Ocak ayı meclisimizde İmar Komisyonu’na sevki yapıldı. Şimdi bu ay içerisinde de İmar Komisyonu çalışmalarını yaparak meclisimize getirecek. Bu süre içerisinde Halit Görgülü Lisesi’nde, Meclis Salonu’muzda ve belediyemizde vatandaşlarımızı bilgilendirme noktasında görüşmeler yaptık. Yeni uygulamanın ne şekilde olacağı konusunda bilgiler vermeye çalıştık. Yeni gelen plan 7 kattan, 12 kata çıkarılıyor. Proje safhasında müteahhit bunu 11 katta da tutabilir, 9 katta da tutabilir veya üst sınır olan 12 kat limitini de kullanabilir. Sonuçta proje safhasında hazırlanacak kat yüksekliğidir bu. Ama yapılan hesaplamalara göre, bütün buradaki sadece 4 katlı olanları kenara koyuyorum. 5 katlıları hiçbir şekilde ellemiyoruz, onlarda hiçbir değişiklik yok. 2 ve 3 katlı olanlarda herkesin yeni dairelerine kavuşacağı bir çalışmadır bu. Bu çalışma kapsamında birkaç adada örnekleme yaparak biz bunları anlatmaya çalıştık. Eski planda küçük bir parsel satın alarak mahkemeye gitmek ve bunun gibi mağduriyetler söz konusuydu. Bu yeni getirdiğimiz sistemde böyle bir şey yok. Hisselendirme yok. 10 kişi, 15 kişi birleşerek müteahhitle anlaşabilir. Herhangi bir zorlama söz konusu değil” dedi.

“12 KATLI PLANI CEBİNİZE KOYUN”

Vatandaşların aynı bulundukları yerde oturmalarını istemeleri durumunda oturmaya devam edeceklerinin altını çizen Başkan Ergün, “Kimsenin evinden çıkarılması gibi bir şey söz konusu değil. Mevcut evlerinizde aynı şekilde oturmaya devam edebilirsiniz. Hiç kimse sizi yerinizden çıkaracak diye bir şey yok. Yeni yasayla Çevre Müdürlüğü, Belediye, Üniversite birlikteliğiyle artık laboratuarlar kurulacak. Şuanda Belediye bünyesinde laboratuarımızı da 2 ay içerisinde bitireceğiz. Ondan sonra bir süreç başlıyor. Depreme dayanıklı olan olmayan binaların tespitleri başlayacak. Yani yapılmış olan bu binalar depreme dayanıklı mı, değil mi, bunların belgeleri verilecek. Bu belgelerin verilmesine müteakip Belediye Meclisi’nin kararlarıyla yıkılması gerekiyorsa, yıkımına gidilecek. Bu tür yasalar geliyor. Bu süreçler hemen yarın başlayacak demiyorum. Ama 3 sene sonra, ama 5 sene sonra, ama 10 sene sonra muhakkak bu dönüşüm olacak. Bunu herkesin bilmesi lazım. Eğer böyle bir imkanı belediye olarak biz size sunmazsak, yarın başka bir belediye başkanının geldiğini varsayıyorum. Buraları kentsel dönüşüm alanı ilan ettiği anda TOKİ kanalıyla, sizin söz hakkınız yok. Mahkemeye gidip, itiraz etme hakkınız yok. Yaparsınız, yapmazsınız bu tehlikeye karşı 12 katlı planınızı cebinize koyun” diye konuştu.

“AVANTAJI KAÇIRMAYIN”

4 mahallenin bulunduğu bölgenin en büyük avantajının kentin merkezi konumunda olması olduğuna dikkat çeken Başkan Ergün, “Şuanda en yakın sürede bu plan geçsin, yarın burada en az 8-10 blok patlamazsa, ben Cengiz Ergün değilim. Hatta ve hatta bunun öncülüğünü de Belediye olarak da biz örnek projeyle başlatalım düşüncesindeyiz. Sonuç itibariyle burası hemen patlayabilecek bir merkez artık. Çok önemli bir bölgede oturuyorsunuz. Belki 20 sene önce buraları Manisa’nın dışı görünüyordu ama artık merkezi konumunda. Gelin depreme dayanıklı yapılarda bunun avantajını lehinize çevirin. Bir sıkıntı daha var. Manisa’nın bütünüyle ilgili Belediye Meclisi’nde bir iptal kararı var biliyorsunuz. Yani bu 4 mahalle ile ilgili imar planı kararı riske girdi. Yani daha önceden yapılamayan 7 kat olarak önünüze getirilen yoğunluk hesabı, şimdi 12 kat yapılır mı bu tehlikeye girdi. Bunu tehdit olarak ya da ‘Başkan gözdağı veriyor’ olarak algılamayın. Bunlar teknik konular. Ama bir hesaplama olayı var” dedi.

İmar Komisyonu’ndan gelecek olan mazbatanın Belediye Meclisi tarafından kabul edilmesi durumunda askı sürecinin başlayacağını belirten Başkan Ergün, bu sürede bir mağduriyet varsa, verilecek olan itiraz dilekçeleriyle yanlışın düzeltilebileceğini vurguladı.

“CENGİZ ERGÜN’ÜN SÖZÜNÜ ÇEK KABUL EDİYORUM”

İmar çalışması ile ilgili söz alan Hafsa Sultan Mahallesi sakinlerinden Ali Balcı isimli vatandaş, “Benim burada 4 katlı binam var. Burada ilk projeli evi yapan da benim. Bu mahallemizde 12 katlı binalar var, 6 katlı var, 5 katlı var, 3 katlı var, 2 katlı var. Bunları görünce ben vicdanen rahatsız oluyorum. Bizim mahallemizin kaderi değil bu. Burada yeni yapılan 12 katlı binalarda rahatlıkla 210 bin TL’ye daireler satıyorlar. Burada bizim yerlerimizin değeri 100 bin TL. Benim anladığım, yarın bizim bu 100 bin TL eden yerimiz, 500 bin olacak. Ben Sayın Cengiz Ergün’ün sözünü çek olarak kabul ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından toplantıya katılan vatandaşların hepsini tek tek dinleyen ve sorularını yanıtlayan Başkan Ergün, vatandaşı mağdur edecek bir çalışmanın içinde olmayacaklarının vurgusunu yaptı .
Kaynak: İHA