Başbakan ve Muhalefet Lideri Yolsuzlukla Suçlanıyor

Slovenya'da Başbakan Janez Jansa ve muhalefet lideri Zoran Jankovic'in yolsuzlukla itham edildiği resmi bir rapor, ülkeyi adeta ayağa kaldırdı.

Jansa ve Jankoviç'in, Yolsuzluğu Önleme Komisyonu'nca hazırlanan raporda yolsuzlukla suçlanması siyasi krize neden olurken, iddialara halktan da tepki geldi.

Ljubljana'daki parlamento binası önünde toplanan 10 bin civarında gösterici, sloganlar eşliğinde Jansa ve Jankoviç'in fotoğraflarını yaktı ve istifa çağrısında bulundu.

Gösteriler sırasında parlamentoya girmeye çalışan bir gruba ise polis müdahale etti.

Yolsuzluğu Önleme Komisyonu Başkanı Goran Klemencic, başbakan ve muhalefet liderinin, ''yolsuzlukla mücadale yasalarını sistemli ve tekrarlanan biçimde ihlal ettiğini'' söyledi.

Klemencic, bu tür bir olaya ilk kez tanık olduklarına işaret ederek, halkın istifa çağrılarına destek verdi.

Öte yandan, Başbakan Janez Jansa'nın başında bulunduğu merkez sağ koalisyonun da Jansa'nın istifa etmesinin yerinde olacağını düşündüğü belirtildi.

Komisyon raporunda, Başbakan Jansa mal varlığının bir kısmını beyan etmemekle, muhalefet lideri ve Ljubljana Belediye Başkanı Jankoviç ise hesabındaki belirli bir miktar paranın kaynağını açıkça bildirmemekle itham ediliyor.

Suçlamaları kabul etmeyen Jansa ve Jankoviç'in ise yasal yollardan haklarını aramaya kararlı olduğu belirtiliyor.

Muhabir: Duygu Bayar Ekren / AP

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA