Yeni Yıla, Yerin Yüzlerce Metre Altında Girdiler

Zonguldak’ta maden işçileri, yeni yıla yerin yüzlerce metre altında girdi.

Kilimli ilçesine bağlı Bölüm mahallesi mevkiinde bulunan Ofton Madencilik A . Ş’de çalışan maden işçileri , 2013 yılına mesai başında girdi . Yerin yüzlerce metre altında kömür kazan işçiler , saatler 24 . 00’e yaklaştığında ocak içine tahtalardan sofra kurdu . Domates , biber , soğan , zeytin , peynir ve ekmeği afiyetle yiyen madenciler , daha sonra yaş pasta keserek , 2013 yılında kazasız belasız bir iş hayatı dileğinde bulundu . Gece vardiyası işçileriyle birlikte yılbaşı sofrasına oturan Maden Mühendisi Hacı Çelik ( 35 ) , “Aileden uzakta olmak tuhaf bir duygu . Şu an ailemizin yanında olmak varken , onlardan uzakta olmak bizim mesleğin tatlı cilvesi oluyor . İşçi arkadaşlarla birlikte geçen yılın muhasebesini yaptık . Yeni yılın hepimize hayırlar getirmesini diliyorum . ” dedi .

Emekliliği hak edebilmek için çalıştığını ifade eden 25 yıllık madenci Hayri Uysalcı da “Yeni yıldan tek dileğimiz , çalışarak emekli olmak . Ondan sonra ailemize bakmak . Yer altında çalışmak çok iyi bir şey . Biz ekmek parası için çalışıyoruz . ” diye konuştu .

Bayram Toklu isimli işçi de " Dedelerimizden ve babalarımızdan devraldığımız bu mesleği , alın terimizle devam ettiriyoruz . Soframızda domates , zeytin , yeşil biber , peynir , yaş pasta var . Biz de bunlarla buruk bir şekilde yeni yıla girdik . ” şeklinde konuştu .

" BİZ OCAKTA AİLE GİBİYİZ " Yedi yıllık maden işçisi Aydın Ballı ( 35 ) ise şunları söyledi : “Belki tuhaf gelebilir ama insanların bazılarının düşünüp de yapamayacağı şeyi yapıyoruz . Yani insanlar istese bile yer altına girip yılbaşını burada geçiremez . Çünkü yer altı işçisi olması lazım . Biz de bu şekilde arkadaşlarımızla kutluyoruz . Ailemizle birlikte değiliz ama aile gibiyiz . Fark eden bir şey yok . Hepimiz , aynı ortamda çalışıyoruz ve evde çoluk çocuğumuzdan çok birbirimizi görüyoruz . Her yıl bu şekilde kutluyoruz . Aslında biz bir bakıma ayrıcalıklıyız . “