TBMM Başkanı Çiçek, Nurberdiyeva İle Görüştü

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye ve Türkmenistan'ın ''Kemik kardeşlerin parlamentoları'' olarak yakın işbirliğine girmesi gerektiğini belirterek, ayrıca iki ülkenin uluslararası platformlarda işbirliği yapabileceğini söyledi.

Çiçek, Türkmenistan Meclis Başkanı Akça Nurberdiyeva ve beraberindeki parlamento heyetiyle görüştü. Çiçek, görüşmede yaptığı konuşmada, Haziran ayında Türkmenistan'a gerçekleştirdiği ziyaretten güzel hatıralarla döndüğünü vurgulayarak, ''Hem sizin hem bizim bir çok ülkeyle ilişkimiz var. Ama bizim sizinle ilişkimiz, resmi ilişkinin ötesinde, kardeşlik ilişkisidir. Çünkü biz kardeşiz. Çünkü bizim ortak tarihimiz ve kültürümüz var, ortak bir dili konuşuyoruz. Bunlar bizi birbirine bağlayan, kaynaştıran çok önemli paydalardır. O nedenle sizinle ilişkilerimizde kardeşliği önde tutuyoruz ve gereği neyse onu yapıyoruz'' dedi.

Kardeşçe ilişkilerin sonucu olarak son yıllarda karşılıklı olarak üst düzey yoğun ziyaret trafiği yaşandığına işaret eden Çiçek, Türkmenistan Cumhurbaşkanı'nın kısa sürede Türkiye'ye iki ziyaret gerçekliştirdiğini, bu ziyaretler sırasında TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada kullandığı ''kemik kardeşliği'' ifadesinin çok önemli olduğunu anlattı. Çiçek, ''Kemik kardeşlerin parlamentoları olarak yakın işbirliğine girmemiz gerekiyor. Bu hem iki ülke hem de bölge barışı açısından önemlidir'' diye konuştu.

Çiçek, imzalayacakları işbirliği protokolüyle karşılıklı bilgi ve tecrübe paylaşımı, dostluk, barış ve kardeşliğin hem iki ülke hem de bölge ve dünya açısından önemli olduğunu kaydetti.

-''Bağımsızlığımızı ilk tanıyan ülke Türkiye'dir''-

Nurberdiyeva da yaptığı konuşmada, iki ülke arasında karşılıklı saygı ve çıkar ilişkisine dayanan işbirliğinin gelişerek devam ettiğini belirterek, ''Biz sizlerle kardeşçe ilişkiler geliştirmekte ve devam ettirmekteyiz. Türkiye, Türkmenistan için kardeş ülkedir. Bağımsızlığımızı ilk tanıyan ülke de Türkiye'dir, bu nedenle teşekkür ediyorum. Dış politikada da güncel siyasetlerimiz örtüşmekte, dünyanın çeşitli bölgelerinde özellikle Orta Asya'da yakın ve uzak doğu politikalarımızda açıkça görüyoruz'' dedi.

Uluslararası kuruluşlarda Türkmenistan tarafından öne sürülen siyasi, ekonomik ve enerji konulardaki yeni açılımlara katkılarından dolayı Türkiye'ye teşekkür eden Nurberdiyeva, ''Türkiye'nin yürüttüğü bölgesel, barış ve istikrar politikalarına destek olmakla birlikte Türkiye ve Türkmenistan uluslararası uyuşturucu ticareti, cinayet örgütlerine karşı mücadele ve diğer alanlarda birlikte çalışmaktadır. Türkmenistan açıklık siyaseti gütmekte, bu da bizim hem ülke hem de bölgesel anlamda kalkınmaya katkı sağlamamıza olanak veriyor'' diye konuştu.

Parlamentolar arası işbirliğinin geliştirilmesinin önemine dikkati çeken Nurberdiyeva, Türkmenistan ile Türkiye Parlamentoları ilişkilerinde karşılıklı işbirliği ve tecrübe paylaşımının önem taşıdığını söyledi.

Nurberdiyeva, parlamentolar arası ilişkilerin Türkmenistan gerçeğinin dış dünyaya anlatılması için önemli olduğunu dile getirerek, ''Dünya ülkeleri parlamentolarıyla ilişkilerimizde uluslararası ve iç hukuk alanlarındaki işbirliğimiz, bizim siyasi ekonomik alanlardaki işbirliğimize ivme kazandırmakta, dünya genelinde itibarımızı kuvvetlendirmekte'' dedi.

-''Kemik kardeşliğinin gereğidir''

Bunun üzerine Çiçek, ''Türkmenistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk devlet olmak bize gurur veriyor. Çünkü bu bizim kemik kardeşliğimizin gereğidir. Dünyada ilk bağımsızlık mücadelesini Atatürk'ün öncülüğünde veren Anadolu Türkleri olarak Türkmenistan'ın bağımsızlığının ne kadar önemli ve anlamlı olduğunu biliyoruz'' şeklinde konuştu.

Bağımsızlığın Türkmenistan'a ne kazandırdığını gören biri olarak aradan geçen 20 yılda ülkenin büyük başarı kazandığına işaret eden Çiçek, ekonomik alan başta olmak üzere büyük başarılar elde etmesinin hem kendisi hem de bölge ülkelerinin yararına olduğunu söyledi.

Türk işadamları ve şirketlerin Türkmenistan'a yatırım yapmasını sevinçle karşıladıklarını anlatan Çiçek, bunun övünç kaynağı olduğunu vurguladı. Çiçek, birlikte yapacak çok iş olduğunu, iki ülke ilişkilerinin daha ileri noktalara geleceğini belirterek, şöyle konuştu:

''Biz de bilgimiz, tecrübemiz ve işadamlarımızla size katkı ve destek vermeye gayret edeceğiz. Karşılıklı olarak birbirimizden istifade edeceğimiz çok şeyler var. Ayrıca hükümetler düzeyindeki ilişkilerin parlamentolar arasında da sürmesinde fayda var. Parlamentonuzda ne kadar önemli yasal düzenleme ve reformlar gerçekleştirdiğinizi biliyoruz. Dünyada parlamentoların ülkenin gelişim ve dönüşümünde bir kısım önemli reformların topluma kazandırılmasında öncü rolü var. Karşılıklı tecrübe paylaşımı, dostluk gurupları ziyaretleri ve meclis bürokrasisi arasındaki ziyaretleri de önemsiyoruz. Ne zaman isterseniz size her konuda işbirliğine hazırız. Böyle açık çek de veriyoruz.

Sadece ikili ilişkiler değil, uluslararası platformlarda işbirliği yapmak, daha aktif görev ve sorumluluk almada Türkiye olarak beklentilerimiz var. Bu türü işbirlikleri kimsenin aleyhine değil. Atatürk'ün dış politikada koyduğu ilke var; hem yurt içinde hem de yurt dışında barışı esas alan ilişkilerin önemli olduğunu düşünüyoruz. Barış temelli politika takip ediyoruz. Onun için uluslararası platformlarda sizlerle ve başka ülkelerle bir çok şeyi başarmak, faaliyet içinde olmak herkesin yararınadır. Sizin tarafsız ülke olduğunuzun farkında olarak, bunun da sizin açınızdan doğru olarak, tarafsızlığınıza gölge düşürmeyecek bir kısım faaliyetlerin içinde bulunulabileceğini düşünüyoruz.''

-KKTC ve TÜRKPA-

Çiçek, Türk dünyasındaki dayanışma ruhunu canlı tutabilmek, dayanışmayı kurumsallaştırabilmek adına Türkmenistan'ın TÜRKPA'da gözlemci olarak bulunmasının da Türk kardeşlerin ortak arzusu olduğunu belirterek, ''Bu yöndeki kararınızı bir kez daha değerlendirmenizde fayda görürüm'' dedi.

KKTC'nin barış isteyen devlet olduğuna işaret eden Çiçek, ''Ama oradaki kardeşlerimiz bir açık cezaevi şartlarında hayatlarını sürdürmektedir. Dostluğun ve kardeşliğin gereği olarak bununla ilgili politikaların da bir kez daha değerlendirilmesinde fayda görüyorum'' diye konuştu.

Çiçek ile Nurberdiyeva daha sonra parlamentolararası işbirliği protokolünü imzaladı. Çiçek, daha sonra Nurberdiyeva ve beraberindeki heyete TBMM Genel Kurulu'nu gezdirdi. Çiçek, Nurberdiyeva'nın salonun değişip değişmediği sorusuna, ''Eskisi daha güzeldi. O halini de bilen biri olarak kıyaslayabiliyorum, eskisi daha ihtişamlıydı'' dedi.

Muhabir: Melda Çetiner

Yayıncı: Sefa Salantur
Kaynak: AA