Gümrük Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı Sınırlarda Anlaşmaya Vardı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gümrüklerde işbirliğine gidiyor.

İki bakanlık, imzalanan protokol ile bitki ve bitkisel ürünler, gıda maddeleri ve hayvancılık ürünlerinin ülkeye giriş ve çıkışının yapılacağı gümrük kapılarını birlikte belirleyecek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında bitki ve bitkisel ürünler, gıda maddeleri ve hayvancılık ürünlerinin ülkeye giriş ve çıkışının yapılacağı gümrük kapılarının müşterek belirlenmesi amacıyla işbirliği protokolü imzalandı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın Ulus'taki binasında gerçekleşen imza töreninde protokolü Gümrük ve Ticaret Bakanlığı adına Müsteşar Ziya Altunyaldız, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına da Müsteşar Vedat Mirmahmutoğulları imzaladı

İmza töreninde konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, gümrüklerdeki ticari işlemlerin süreyi uzattığından bahsederek, imzalanan protokolün Türkiye'yi 2023 hedeflerine taşıma noktasında yapılan uzun çalışmalar sonucunda ortaya çıkan ortak aklın bir meyvesi olduğunu ifade etti.

Bir araştırmaya göre de taşımacılıkta harcanan toplam sürenin yaklaşık yüzde 40'ının sınır kapılarındaki beklemelerden kaynaklandığına dikkat çeken Altunyaldız, sınırlardaki Gümrük Bakanlığı'nın denetimlerinin yanı sıra örneğin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gibi diğer kurumların da eşyanın menşeine göre kontroller yapabildiğini söyledi.

Altunyaldız, imzalanan protokol ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılacak ithalat ve ihracat resmi kontrollerinin risk esaslı, basitleştirilmiş, daha güvenli, bürokratik aşamaların en aza indirildiği, işlem maliyetlerinin düşürüldüğü, denetim süreçlerinin basitleştirildiği ve kısaltıldığı bir şekilde gerçekleştirilmesi adına her iki bakanlığın yapması gerekli her türlü çalışmayı birlikte yürütmesi noktasında görüş birliği ortaya koyduklarını belirtti.

İHTİSAS GÜMRÜĞÜ UYGULAMASI İLE İŞLEMLER DAHA ETKİN HALE GELİYOR

İhtisas gümrüğü uygulamasından da bahseden Müsteşar Altunyaldız, bu uygulamayı gümrük idarelerinin daha disiplinli hale getirilmesi, özellik arz eden bazı eşyanın gümrük işlemlerinin yapılmasında uzmanlaşmaya gidilmesi ve bu eşyanın bu konuda uzmanlaşmış gümrüklere yönlendirilerek gümrük işlemlerinin daha etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi olarak anlattı. "İhtisas gümrükleri sayesinde ithal eşyasında aranan zorunlu standartları koruyoruz, tam kıymet tespitiyle vergi kaçakçılığını önlüyoruz" diyen Altunyaldız, böylece etkin bir denetim yapılmasını sağladıklarını kaydetti.

Altınyaldız ayrıca, 18'i Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca düzenlenen, 8'i ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca düzenlenmiş olan toplam 26 ürün grubunda ihtisas gümrüğü uygulaması bulunduğunu söyledi.

“Tek Pencere” uygulamasından da bahseden Altunyaldız, bu uygulamayla gümrük işlemlerine ilişkin iş akışlarının iyileştirilmesi ve geliştirilmesi hedefine ulaşma adına gerekli olan hususların tespit edilerek, bilgi ve veri paylaşımında bulunma iradesini ortaya koymuş olduklarını belirtti.

"Tek Pencere’ sistemi, ithalat, ihracat ve transit gibi gümrük işlemleri sırasında gerekli olan belgelerin temin edilmesine bağlı formaliteleri asgari düzeye indirecek bir sistemdir" diyen Altunyaldız, "Uygulamayla ticaret erbabımızın izinlerle, uygunluk belgeleriyle kaybettiği zamanı minimuma indirecek ve maliyetleri azaltacağız. Tüm kurumlar, gümrük işlemleri sırasında istenen belgeleri doğrudan bakanlığımız sistemine elektronik ortamda gönderecektirler" diye konuştu.

İmza töreni öncesinde kısa bir konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları ise, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın hayırlı bir işe ev sahipliği yaptığını belirterek, "Bu toplantı ve imzaladığımız protokol ülkemiz, bakanlığımız ve sektörlerimiz için büyük önem arz ediyor" dedi.

Konuşmaların ardından Müsteşar Altunyaldız ile Müsteşar Mirmahmutoğulları protokol anlaşmasına imza koydu .
Kaynak: İHA