Erdoğan: Mursi’nin Konuşması Kardeşliğimizin Nişanesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin AK Parti Kongresinde yaptığı konuşmayı, ‘kardeşliğimizin bir nişanesi’ olarak değerlendirdi.

Erdoğan, Kasım ayında Kahire’de ikinci yüksek düzeyli stratejik konsey toplantısı yapılacağını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Başbakanlık Merkez Bina’da gerçekleşen başbaşa görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantı öncesinde Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Mısır Maliye Bakanı Mümtaz El Said, iki ülke arasında kredi konusunda işbirliği anlaşmasını imzaladı.

Erdoğan toplantıda yaptığı konuşmada söz konusu anlaşmanın iki kardeş ülkenin geleceğe bakışı açısından önemli olduğunu belirterek, “Geleceğe yönelik bağlarımızın daha da güçleneceğine inanıyorum.” dedi.

Konuk Cumhurbaşkanı Mursi’nin kongredeki konuşmasını hatırlatan Erdoğan, “Kardeşliğimizin nişanesi olan bir konuşmaydı. Cumhurbaşkanı olarak kongremizi şereflendirmeleri bizleri çok mutlu etti.” diye konuştu.

İki ülkenin tarihten gelen birlikteliklerinin daha da gelişerek devam edeceğini söyleyen Erdoğan, Kasım ayında Kahire’de ikinci yüksek düzeyli stratejik konsey toplantısının yapılacağını ifade etti.

Erdoğan, “13 kişilik heyet ile Kasım ayında yapılacak bu toplantının ciddi neticeler doğuracağına inancım tamdır.” dedi.

Suriye ve Ortadoğu’daki gelişmelerin de gündemlerinde olduğunu dile getiren Erdoğan, “Hassasiyetimiz kararlılıkla devam etmektedir. Bildiğiniz gibi Mısır, Türkiye, İran arasında yapılan çalışmalar; Mısır, Türkiye, Suudi Arabistan arasında yapılması planlanan çalışmalar, bütün bunlarla birlikte bölgemizdeki bu sıkıntıları süratle aşalım istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Erdoğan, “Mısır’daki yeni baharın esintisinin inşallah hep bahar olarak devamını Rabbim’den temenni ediyorum.” ifadesini kullandı.

MISIR CUMHURBAŞKANI MURSİ: AK PARTİ’NİN İCRAATLARI İLHAM KAYNAĞI
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ise kendisine gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür etti. Türkiye’nin her zaman Mısır halkının yanında yer aldığını söyleyen Mursi, “Devrim süresinde de, devrim sonrasında da bu böyle oldu. Halen de devam ediyor.” dedi.

Mursi, AK Parti’nin gerçekleştirdiği icraatların ‘harekete geçen halkların iradesi için bir ilham kaynağı’ olduğunu dile getirdi. Suriye ve Filistin konularında Türkiye ile hemfikir olduklarını kaydetti.

Mursi, “Kahire’deki toplantıya ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyacağız.” şeklinde konuştu.

Toplantının ardından Erdoğan, Mursi’yi aracına kadar uğurladı. Ardından Erdoğan da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile aynı araca binerek Başbakanlık Merkez Bina’dan ayrıldı.