Kosova’da '2'nci Avrasya Sağlık Bilimleri' Kongresi Başladı

Türkiye ile Kosova bilim adamlarını buluşturan 2. Avrasya Sağlık Bilimleri Kongresi Priştine’de başladı.

Çalışmaları 2 gün sürecek olan Kongre’de Gastroenteroloji ve Diyabet gibi sağlık sorunları tartışılıyor. İstanbul Üniversitesi ile Priştine Üniversitesi tarafından organize edilen Kongre, iki ülke milli marşlarının çalınmasıyla başladı.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Kosova Sağlık Bakanı Yardımcısı Kadir Hüseyin, Kosova Sağlık Bakanlığı’nın bu kongrenin yapılmasını son derece olumlu karşıladığını belirterek, kongrenin, iki ülke arasında sağlık alanında başarıyla gelişen ilişkilerin, somut örneğini teşkil ettiğini söyledi.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Yunus Söylet, yaptığı konuşmada, farklı kültürleri, farklı bilgileri bir araya getirmenin, yani işbirliği yapmanın medeni dünyada şart olduğunu ve İstanbul ile Priştine Üniversitelerinin, bu gereksinimden yola çıkarak bilimsel işbirliklerini daha ileriye taşıyacaklarını ifade etti.

Priştine Üniversitesi rektörü Mujë Rugova ise, Kosova ile Türkiye arasında bir çok alanda başarıyla gelişen ilişkilere değinerek, Kosova’ya her alanda, özellikle de sağlık alanında destek veren Türkiye’den övgüyle söz etti.

Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan da yaptığı konuşmada, iki ülke arasında her alanda olduğu gibi sağlık alanında da var olan işbirliğinin, ikili ilişkilerde önemli yeri olduğunu belirtti.

Kurumlar arasında yapılan işbirliğinin çok önemli olduğunu ve bu işbirliğine destek olmaya çalıştıklarını kaydeden Büyükelçi Ozan, “Bu kongre, sağlık alanındaki ilişkilerin daha da güçlenmesine katkı sağlayacaktır” dedi.

Kongrenin açılış bölümünün ardından, Türkiye’nin en eski üniversitesi olan ve 100 bin öğrencinin eğitim gördüğü İstanbul Üniversitesi Rektörü Yunus Söylet, yaptığı açıklamada, Türkiye ile Kosova arasında tarihte çok eskiye giden bağlar ve akrabalık ilişkilerinin olduğunu ederek iki ülkenin de Balkan ülkesi olduğunu, dolayısıyla işbirliği yapmanın kaçınılmaz olduğunu kaydetti.

Rektör Söylet, “Bu Kongre’nin amacı, hem yüksek öğretim alanında iki üniversitenin işbirliği yapması, sağlık gibi bütün toplumu ilgilendiren bir konuda tecrübelerin paylaşılması, iki ülkenin ilgili konulardaki uzmanlarının bir araya gelmeleri, karşılıklı bilgi değişiminde bulunmaları ve tartışmaları. Mutlaka bu toplumlarımızın sağlığına pozitif katkı yapacaktır” ifadelerini kullandı.

Çalışmaları 2 gün sürecek olan kongre çerçevesinde, iki ülkenin uzmanları, çeşitli sağlık alanlarını içeren tebliğler sunacak .
Kaynak: İHA