Kktc’de Türk Yurdu 1 Kuyusundaki Petrol Arama Çalışmaları Tamamlandı

KKTC’de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO)’nın İskeleye bağlı Sınırüstü köyündeki çalışmalarını tamamladı.

Kktc’de Türk Yurdu 1 Kuyusundaki Petrol Arama Çalışmaları Tamamlandı
Türk Yurdu 1 kuyusunda son olarak 4 bin 125 metreye inilirken, sismik araştırmalar da sona erdi. KKTC Enerji ve Ekonomi Bakanı Sunat Atun, “Bu arazide ve bu kuyuda elde edilmiş olan bulgular Kıbrıs’ta bugüne kadar yapılan çalışmalarda özellikle de denizlerin hidrokarbon potansiyelinin ortaya konması açısından da son derece önemli bir noktadadır.” dedi.

Atun, bugün akşam saatlerinde KKTC Enerji Bakanlığı’nda düzenlediği bir basın toplantısıyla, Türk Yurdu 1 kuyusunda yapılan çalışmalarla ilgili gelinen son noktayı değerlendirdi. Atun, TPAO’nun öncülünde yapılan araştırmalardan çıkan sonuçtan memnun olduklarını dile getirdi. TPAO’nun çalışmalarına 26 Nisan’da başladığını ifade eden Sunat Atun, "24 Eylül itibariyle 4 bin 125 metre derinliğe inmiş bulunmaktadır. Bu sözü geçen Sınırüstü’nde bulunan Türk Yurdu 1 kuyusunda 4 bin 125 metrelik derinlikte petrolün oluşmasını sağlayan kaynak kayanın varlığı tespit edilmiş bulunmaktadır. Bu arazide ve bu kuyuda elde edilmiş olan bulgular Kıbrıs’ta bugüne kadar yapılan çalışmalarda ortaya konamayan özellikle de denizlerin hidrokarbon potansiyelinin ortaya konması açısından da son derece önemli bir noktadadır.” sözlerini kaydetti.

Elde edilen bulguların incelenip daha detaylı değerlendirme yapılacağını aktaran Atun, şunları söyledi: “Gazimağosa bölgesinde verilen bu ruhsatın yanında ikinci ruhsatı da Güzelyurt bölgesinde vermiştik. Bu da 4 Temmuz’da bakanlığımızın yapmış olduğu önergeyle KKTC Bakanlar Kurulu kararıyla verilen bir ruhsattı. Yine ilgili firma Ekim ayı içerisinde gravite manyetik data toplama ekibini adamıza gönderecektir. Ve Güzelyurt ruhsatı dahilinde veri ya da data aramasında başlayacaktır. Yine bu ayın Aralık ayı içerisinde TPAO’nun sismik ekibi de hem adaya gelerek Gazimağosa bölgesinde hem de Güzelyurt ruhsatlarında karada iki boyutlu çalışmalarına devam edeceklerdir.”Bu çalışmalar sonucunda Güzelyurt bölgesinde ikinci kuyunun açılması gerekli noktaların tespit edileceğine vurgu yapan Atun, 2013 yılı sonu itibariyle ikinci bir kara sondajı programının yapılacağını ifade etti.

Kara sondajının yanı sıra denizlerde verilecek olan sondajın da büyük önem taşıdığını belirten Atun, şöyle devam etti: "Denizlerdeki ruhsatın da bu bağlamda son derece önemli bir manası vardır. Türk Yurdu 1 kuyusu ve Gazimağosa kara alanında bulunan ruhsat içerisinde bugüne kadar yapılmış olan çalışmalar KKTC’de deniz ruhsatlarınında TPAO’nda yürütmeyi planladığı iki ve üç boyutlu sismik toplama çalışmalarını değerlendirme açısında da önemli bir veri tabanı oluşturacaktır."KKTC’de yapılan sondajlarda iki ve üç boyutlu sondaja geçileceğini kaydeden Atun, “Önemli olan nokta şudur ki KKTC tarafından TPAO’ya verilen diğer deniz ruhsatlarında iki boyutlu sismik araştırmalar yapılırken, yine Gazimağosa’da elde edilen veriler değerlendirilerek üç boyutlu sismik araştırmalar yapılması gereken alanlar tespit edilecek.” dedi.

TPAO Doğu Akdeniz Şubesi KKTC Mukim Müdürü Ahmet Çaptuğ da, "Türk Yurdu 1 kuyusunda yaptığımız araştırmalardan elde edilen çalışmalar bugüne kadar yapılan çalışmalarda ortaya konmamış bir kaynak kayanın varlığının tespit edilmesidir." dedi.

Çaptuğ, “Bu hidrokarbon aramacılığı açısından özellikle denizlerdeki hidrokarbon aramacılığı açısından çok önemli bir veridir. Biz Türk Yurdu 1 bölgesindeki çalışmalarımızı bitirdik ancak bundan sonraki faaliyetlerimiz devam edecektir. Önümüzdeki günlerde gravite manyetik ekibimiz çalışmaya başlayacak dada sonraki günlerde kara alanlarında sismik ekibimiz çalışacak bu çalışmalar neticesinde Güzelyurt bölgesinde 2012 yılı sonunda ikinci bir kara sondajına geçeceğiz.” şeklinde konuştu.