Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Toplantılar Kapsamındaki İkili ve Toplu Temaslarını Sürdürüyor

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 67. dönem toplantıları çerçevesinde Karadeniz Ekonomik İşbirliği üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Arnavutluk Dışişleri Bakanı Edmond Panariti, Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Jorge Sampaio, Güneydoğu Avrupa ülkeleri İşbirliği Süreci ülkelerinin dışişleri bakanları, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos ile ikili ve toplu görüşmelerde bulundu.

BM etkinlikleri kapsamında yoğun bir görüşme trafiği yaşayan Davutoğlu, KEİ dışişleri bakanları ile gayri resmi bir çalışma yemeğinde buluştu. Davutoğlu, toplantıda Türkiye'nin dönem başkanlığında KEİ örgütünün şu ana kadar önemli merhaleler kazandığına değinerek, üye ülkelerin kendi arasında ticaretin ve kültürel etkileşiminin artmasına KEİ oluşumunun katkıda bulunduğunu belirterek, ekonomik, sosyal ve ticari alandaki ilişkilerin daha da yakınlaştırılması gerektiğini söyledi.

Arnavutluk Dışişleri Bakanı Edmond Panariti ile de bir görüşme gerçekleştiren Davutoğlu, Arnavut mevkidaşını yeni görevinden dolayı tebrik etti. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin değerlendirildiği buluşmada, Arnavut bakan Panarati Davutoğlu'na, ülkesindeki orman yangınları için Türkiye'nin gönderdiği helikopter için teşekkür etti.

Makedonya Dönem Başkanlığı tarafından düzenlenen Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci'nin dışişleri bakanları toplantısında konuşan Davutoğlu, Avrupa'da bir çok girişimin olduğunu GDAÜ'nün ise özel bir niteliğinin bulunduğunu belirtti.

Davutoğlu, Türkiye'nin G20 üyesi olup, bu grupta bulunan tek ülke olduğunu da kaydetti.

Davutoğlu, üye ülkeleri ekim ayında İstanbul'da düzenlenecek ''Balkan Savaşı'ndan Balkan barışına'' toplantısına davet etti.

Bakan Ahmet Davutoğlu'nun, New York Türkevi'nde kabul ettiği Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos ile yaptığı görüşmenin ise olumlu bir havada geçtiği öğrenildi.

Görüşmede iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi üzerinde durulurken, Davutoğlu'nun Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısının hazırlığını yapmak üzere 10 Ekim'de Atina'yı ziyaret etmesi ve bu ziyaret sırasında hükümet başkanları düzeyinde yapılacak YDSK toplantısının tarihinin açıklanması üzerine mutabakata varıldı. Toplantıda ayrıca iki ülke sahil güvenlik botlarının yanlışlıkla sürtüşmesi konusu da ele alındı ve bu konunun ilgili makamlar arasında sahada çözümlendiği belirtildi.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile de bir araya gelen Davutoğlu, Iraklı mevkidaşına Kerkük ziyareti konusunda Türkiye'nin tutumunu tekrarladı. Terörle mücadele konusunun da gündeme geldiği toplantıda, Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin yaşamsal ve stratejik nitelikle olacağı ve öyle kalacağı iki tarafça yinelenirken, görüşmenin olumlu bir havada geçtiği bildirildi.



Muhabir: Mücahit Oktay

Yayıncı: Erdem Gültekin
Kaynak: AA