İlk Çağda Da İnsanların Takı Merakı Varmış

Dünyanın en eski kerpiç sarayının bulunduğu Malatya'daki Aslantepe Ören Yeri'nde sürdürülen kazı çalışmalarında bir kolye ile iki mızrak bulundu.

İtalyan'ın La Sapienza Üniversitesi'nden öğretim üyesi ve Aslantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Marcella Frangipane'nin başkanlığındaki ekip tarafından yürütülen kazılarda, son olarak bir kolye ile iki mızrak gün yüzüne çıkarıldı. Prof. Dr. Frangıpane, ören yerinde daha önce bulunan geç Hitit sarayının kuzeyinde kazı çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Bu yılki kazı çalışmaları sırasında bazı tarihi eserleri ortaya çıkardıklarını anlatan Frangipane, saray içinde bir salonu ortaya çıkardıklarını, bu oda içinde kralın önemli misafirlerini konuk ettiğini düşündüklerini söyledi.

Ayrıca sur duvarı altında iki bakır mızrak bulunduğunu ifade eden Frangıpane, salon içinde eski tunç dönemine ait kalaydan yapılmış dekoratif işlemeli kolyeyi gün yüzüne çıkardıklarını dile getirdi.Malatya'nın Orduzu Belediyesi sınırları içinde yer alan Aslantepe Ören Yeri, binlerce yıl üst üste yığılan pek çok yerleşim tabakasından oluşuyor. M.Ö. 5 bin yıllarından M.Ö. 712 tarihindeki Asur istilasına kadar şehir olarak varlığını sürdüren Aslantepe Ören Yeri, daha sonra uzunca bir süre terk edildi. M.S. 5. ve 6. yüzyıllar arasında ise Romalılar tarafından olarak kullanıldı.

Bölgede ilk kazılar 1930'lu yıllarında Fransız arkeologlar tarafından yapıldı. Kazılarda taş üzerine alçak kabartma ile dekore edilmiş avlu ve giriş kapısının iki yanında iki aslan heykeli ve karşısında devrilmiş bir kral heykeli ile geç Hitit sarayı bulundu. Buradan çıkarılan eserler Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergileniyor .