Abbas, Filistin'in Bm Üyesi Olmadan Devlet Statüsü Kazanmasını Talep Etti

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin'in BM üyesi olmadan devlet statüsü kazanması çağrısında bulundu.

Abbas, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Eylül 2013'te sona erecek 67. dönemde Genel Kurul'un Filistin'in BM üyesi olmadan devlet olarak tanınması için karar almasını istedi.

''Barış şansını kurtarmayı hedefleyen bu girişimimizin dünyadaki çoğu ülkeden destek göreceğine inanıyoruz'' diyen Abbas, ''varolan bir devleti yani İsrail'i gayrimeşru kılmaya değil, var olması gereken bir devleti kurmaya çalışıyoruz'' ifadesini kullandı.

Doğu Kudüs'te yerleşim birimi inşa eden İsrail'i ''etnik temizlikle'' de suçlayan Filistin Devlet Başkanı, ayrıca Filistinlilerin devlet olmaya dair inançlarını kaybetmediklerini, hatta var güçleriyle bu yönde çaba gösterdiklerini belirtti.

Abbas, İsrail'in Filistin'e uyguladığı ''ırkçı ve insanlık dışı sömürgeci tavrını'' sert bir dille eleştirirken, BM Güvenlik Konseyi'nin İsrail ve Filistin arasında barış tabanlı bir çözümü öngören kararı acilen kabul etmesi gerektiğine de dikkati çekti.

-Netanyahu-

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise İran'ın nükleer programına yönelik bir ''kırmızı hat'' çekilmesi gerektiğini dile getirerek, bu şekilde İran'ın ''boyun eğeceğini'' belirtti.

İran'ın nükleer konudaki ilerlemesiyle ilgili bir şema gösteren Netanyahu, İran'ın durdurulması için çok geç kalındığını ileri sürdü.

''Kırmızı hatlar savaşa sürüklemez, savaşı önler'' diyen Netanyahu, ''Nükleer silaha sahip İran'dan başka hiçbirşey dünyayı tehlikeye atamaz'' ifadesini kullandı.

Netanyahu, İran'ın atom bombası için gereken, uranyumu yüzde 90 zenginleştirmesinin önlenmesi gerektiğini vurguladı.

İsrail Başbakanı, ayrıca Abbas'ın konuşmasını ''karalayıcı'' olarak nitelendirdi.

Muhabir: Esma Arslan - Şeyma Tahan / AFP

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA