Afganlı Mültecilerin Dramı

CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, İran'daki baskılar nedeniyle Türkiye'ye sığınan Afganlı mültecileri kaldıkları kampüste ziyaret etti.

Afganlı Mültecilerin Dramı
Yaklaşık 10 gün önce Uşak’a getirilen ve halkın yardımlarıyla yiyecek ihtiyaçlarını gideren mülteciler, banyo olmayan kampuste salgın hastalık riskiyle karşı karşıya bulunuyor.

Afganistan'da yaşanan iç karışıklık nedeniyle yaklaşık 10 yıldır İran'da yaşayan ve burada şiddet gördükleri gerekçesi ile Türkiye'ye sığınan Afganlı aileler, Ankara'dan çeşitli illere dağıtıldı. BM tarafından 3'ncü ülkeye geçişleri sağlanana kadar Türkiye'de kalacak olan mültecilerden Uşak’a gelen yaklaşık 500 kişiden birçoğu geçici olarak kentte misafir ediliyor. Maddi durumu iyi olan mültecilerin kiraladıkları evlerde ve apartlarda kaldığı bildirilirken yaklaşık 200 mülteci ise Halit Ziya kampusünde misafir ediliyor. Yerel bazı hayır kuruluşlarının ve bölge halkının desteğiyle yiyecek ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan aralarında yaşlı kadın ve bebeklerin de bulunduğu 200 Afganlı, kaldıkları yerde duş imkanı olmadığı için salgın hastalık riskiyle karşı karşıyalar. Afganlı kadınların çamaşırlarını dahi kampus bahçesindeki musluklardan akan suları leğenlere doldurarak yıkadıkları gözlendi. Mültecileri ziyaret eden CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, yaşanan insanlık dramını dikkat çekerek mültecilerin sorunlarını Ankara’da BM ve hükümet yetkilileriyle görüşeceğini söyledi.

KAMPÜS DEPREME DAYANIKSIZ Afganlı mülteciler Uşak’a yaklaşık 10 gün önce gelmiş ve maddi durumu olmayan 143 kişi Kalfa Korluğu’ndaki Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü’ne ait tesislere yerleştirilmişti. Geçtiğimiz hafta Bakan Suat Kılıç’ın kente yapacağı ziyaret programı nedeniyle mülteciler tesislerden çıkartılarak depreme dayanıksız olan Halit Ziya kampusüne yerleştirildi. Mülkiyeti İl Özel İdaresi’ne ait olan ve uzun yıllar Uşak Üniversitesi’nce derslik olarak kullanılan Halit Ziya kampüsündeki binalar birkaç yıl önce depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltıldı. Ardından binaların yıkılması gerektiği yönünde rapor hazırlandı. Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkım kararı alınan bir binada misafir edilen Afganlı mülteciler, sınıflarda yatıyor. Mülteciler, tuvalet ihtiyaçlarını her kattaki tuvaletlerden karşılarken banyo olmadığı için duş yapamıyor. Mülteciler; yiyecek, çocuklar için süt ve giysi sıkıntısı yaşıyor. Yaşadıkları sıkıntıları kendilerini ziyaret eden CHP milletvekili ile paylaşan Afganlılar, çocuklarının okula gitmesini de istediklerini ifade ettiler. SAHİPSİZ BIRAKILMIŞLAR CHP İl Başkanı Bülent Horasan ile birlikte Afganlı mültecilerin kaldığı kampüse gelen Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Suriye’den gelen mültecilerin bulunduğu illerde bir takım olumsuzlukların yaşandığını iddia ederek aynı olumsuzlukların Afganlı mülteciler nedeniyle Uşak’ta yaşanmasını istemediklerini söyledi.

BM’nin bu insanları sahipsiz bıraktığını da iddia eden Dilek Akagün Yılmaz, “BM bu insanları mülteci statüsüne kavuşturmalı ve yardımcı olmalı. BM gördüğümüz kadarıyla bu insanları sahiplenmiş değil. Uşak, Kütahya ve Denizli gibi Türkiye’nin belli illerine dağıtılmış bu insanlar. Şuanda hukuki durumları belirlenmemiş, bu insanların güvenliği, sosyal konumları henüz belli değil Bir de bu şehrin güvenliği var. Bu insanlar barınma, konaklama, okul gibi sorunları çözülmezse Uşak için de sosyal bir sorun olacaktır. Biz Suriye kamplarının bulunduğu illerde bazı olumsuz şeyler yaşandığını duyuyoruz. Aynı sorunların bizim ilimizde yaşanmasını istemiyoruz. Bu insanlar buraya geldiğiyse devlet, BM ile iletişime geçip bu insanlara sahiplenmeli. Bir yandan içimiz yanıyor çünkü burada yüzlerce insan var, çocuklar, yaşlılar var. Ankara’da BM yetkilileri ve hükümet ile görüşeceğim. Bu insanların sağlık, barınma, eğitim, kimlik sorunları var” dedi.

YARDIMLAR YETERSİZ OLDUĞU İÇİN DOYMUYORLAR CHP İl Başkanı Bülent Horasan ise Afganlı mültecilerin duş ve yiyecek sorunu yaşadıklarını ifade ederek salgın hastalık riskinin her geçen gün arttığını söyledi.

Buradaki mültecilerin yemek ihtiyaçlarını hayırsever vatandaşların yardımları ve Uşşak Aşevi’nin desteği ile karşıladıklarını da belirten Horasan, “Bu insanlarla konuşup sorunlarını dinledik. Aç olduklarını söylüyorlar. Yardımlar yetersiz olduğu için doymadıklarını ifade ettiler. Çocuklarını okula göndermek istiyorlar. Anlattıklarına göre bu insanlar buralara kalıcı olarak gelmiş. Yemek ihtiyaçlarını yardım kuruluşları ve bölge halkının yardımları ile gideriyorlar. Hükümet bu soruna bir an evvel çözüm bulmalıdır. Çünkü bu sıkıntılar çözüme kavuşturulamadığı sürece sosyal risk artacak. Hem kent için hem bu insanlar için ciddi sorunlar ortaya çıkabilir” dedi.

Kaynak: İHA