Samanlı Sağlık Kompleksine Yargı Engeli

Bursa'nın merkez Yıldırım ilçesinde Samanlı bölgesine yapılması planlanan sağlık kompleksi hakkında idare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Samanlı Sağlık Kompleksine Yargı Engeli
Bursa Tabip Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası, sağlık kompleksi hakkında Bursa 2. İdare Mahkemesi'ne açtıkları davayı kazandı. BAOB'daki basın toplantısında konuşan Tabip Odası Bursa Şubesi Başkanı Kayhan Pala, “Danıştay 13. Dairesi, Ankara -Etlik, Ankara-Bilkent ve Elazığ’daki kamu özel ortaklığı yöntemiyle açılan sağlık kampüsleri ihalelerinin yürütmesini durdurdu. Yürütmesi durdurulan kamu-özel ortaklığı yöntemi Sağlık Bakanlığı tarafından bütün kamu hastanelerine yaygınlaştırmaya çalışıyor. Bu yöntem, hastane binasının kamu tarafından tahsil edilen arazilerde özel şirketler tarafından yapılarak devlete kiraya verilmesi, devletin şirketlere kira ödemesi, hem de otopark, otel, banka şubesi, restoran, kafeterya, yaşlı bakım evi, kreş, personel servisi, ambulans ve taksi hizmetleri gibi işlerin yirmi beş yıldan kırk dokuz yıla kadar bu şirketlere devredilmesini öngörüyor” dedi.

Pala, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hatırlanacağı üzere, Tabip Odası olarak, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Samanlı uygulama imar planında 'entegre sağlık kampusu' için yaptığı değişiklikte, meslek odalarının, üniversitelerin görüşü alınmadığı, yer seçinin hatalı olduğu, tarım topraklarının korunmadığı, DSİ ve Çevre ve Orman Bakanlığı itirazlarının dikkate alınmadığı gerekçesiyle iptal davası açtık. Bursa 2. İdare Mahkemesi, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceği gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi".

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ertuğrul Aksoy da yaptığı konuşmada, “Elimizden geldiğince davalar açarak ova topraklarının tarımda kullanılmasıyla ilgi çabalarımızı sürdürüyoruz. Yaklaşık 500 hektarlık bir alan geşmişte DSİ'nin yer altı sulama sahası. Daha önceleri mera, yeşil alan ve park alanı olan araziler, plan değişikliğinden sonra sağlık kompleksi için gündeme gelmiştir. Tabipler Odası'nın açtığı davayla birlikte yer şeçiminin yanlış olduğunun gerekçelerini sunarak biz de müdahil olduk” diye konuştu.

Kaynak: İHA