Anayasa Mahkemesi'nin 4+4+4 Kararına Demokrat Eğitimciler'den Destek

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Anayasa Mahkemesi’nin CHP'nin 4+4+4 eğitim yasasının iptali ile ilgili başvurusunu reddeden kararını Türk eğitim sisteminin geleceği adına takdirle karşıladıklarını söyledi.

Gürkan Avcı, “Anayasa Mahkemesi çok isabetli bir karar verdi. Aksi halde çocuklarımız ve gençlerimiz eskimiş, tek tipçi, çağdaş dünyada karşılığı olmayan antidemokratik ve dayatmacı eğitim sistemine mecbur ve mahkûm kalacaktı.” dedi.

4+4+4 eğitim sistemi geçiş sürecinden kaynaklanan birtakım hata ve eksikliklere rağmen zamanla birçok yeni uygulamaları, çağdaş ve bilimsel yenilikleri de beraberinde getireceğini söyleyen Gürkan Avcı, 4+4+4 sistemi ile çocukların küçük yaşlardan itibaren arzu ve yetenekleri doğrultusunda seçmeli derslerle yönlendirileceğini kaydederek, “Çocuklarımız daha iyi bir eğitim görecek ve eğitim süresi ortalaması 5.5 olan Türk halkı daha eğitimli ve kültürlü bir toplum haline gelecektir. Öte yandan Fatih Projesi ile birlikte eğitimde eşitlik ve kalite sağlanacaktır. Dershaneci, sınavcı ve ezberci mevcut eğitim sistemimiz zamanla çağdaş, özgün ve medeniyet merkezli bir form kazanacaktır.” diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan reform ve yenilik çalışmalarının uzun vadede çocukların ve ülkemiz insanının daha eğitimli, üretken, daha yaratıcı, sorun çözmede daha yetkin ve donanımlı olmasını sağlayacağını aktaran Avcı, “4+4+4 sistemiyle çocuklarımız dilsel, zihinsel, fiziksel, sosyal ve duygusal açıdan daha gelişmiş olacaktır. Mesleki eğitime ve üniversiteye daha hazır olacak ve daha rahat uyum sağlayacaktır. Biz, böylelikle eğitimin kalitesinin artacağını da düşünüyoruz. Çocuklarımızın sınıfta kalma ve okulu terk etme, dershane zorunluluğu oranlarının düşeceğini ve bunun da maliyetleri azaltacağını düşünüyoruz. Toplumdaki vasıflı çalışan sayısı artacak, yükselen üretim ekonomik yarar getirecek ve hatta toplumdaki suç oranları dahi düşecektir. 4+4+4 eğitim sistemi sosyo-ekonomik ve cinsiyete dayalı eşitsizliklerin etkisini dahi zamanla hafifletecektir. Kadınların işgücüne katılımları, çalışma verimlilikleri ve köyden kente göçün getirdiği sorunları 12 yıllık zorunlu eğitim ciddi oranda azaltacaktır.” İfadelerini kullandı.

Eğitim reformlarının başarıya ulaşılması için öğretmenlerin ve eğitim çalışanlarının ekonomik sorunlarının çözülmesi başta olmak üzere özlük ve demokratik haklarının AB standartlarına ivedilikle çıkarılması gerektiğini ve kamudaki en düşük düzeylerde seyreden öğretmen maaşlarının iyileştirilmesi gerektiğini söyleyen Avcı, “Öte yandan dar gelirli ailelerin çocuklarının ders kitapları dışında bazı eğitim harcamalarının da devletçe karşılanması ve başarılı öğrencilerin ücretini devlet tarafından ödenmek suretiyle özel okullara ve hatta yurtdışına gönderilmesini öneriyoruz.” şeklinde konuştu.